Laat u uw medewerkers regelmatig bijscholen? Kan u zich beroepen op het scholingsbeding indien ze zelf ontslag nemen?

Wat gebeurt er als we ze trainen en ze vertrekken? Wat gebeurt er als we dat niet doen en ze blijven…

Kan ik de investering van opleidingen recupereren bij het ontslag van een medewerker?

Uit de jaarlijkse sectorbevraging van Frixis blijkt dat 66% van de installatiebedrijven hun medewerkers regelmatig laat bijscholen. Het gaat hierbij niet alleen over de wettelijk verplichte bijscholingen, zoals deze voor de gecertificeerde medewerkers, maar tevens over bijscholingen waarbij ze persoonlijk en in het belang van het bedrijf iets kunnen opsteken.
De overige 33% van de bevraagde ondernemers geven aan dat ze hun medewerkers zelden of niet laten bijscholen of hen een opleiding laten volgen. De redenen hiervoor zijn zeer verschillend. Echter één van de redenen die ze opgeven willen we hierbij even verduidelijken…

“Als we onze medewerkers trainen en ze verlaten daarna ons bedrijf om bij een concullega aan de slag te gaan, dan hebben we de investering voor niks gedaan”.

Is dit een plausibele reden?
Kan u zich beroepen op het scholingsbeding, bij ontslag?

Enkele topics om bij stil te staan: 

  • Misschien is bovenstaande reden een misleidende veronderstelling. Wanneer zou uw medewerker immers uw bedrijf verlaten? Indien hij toch nog een tijd bij u werkzaam blijft dan kan het een meerwaarde betekenen dat hij regelmatig een jobgerelateerde opleiding heeft kunnen volgen. Misschien heeft hij op die manier reeds de opleidingskost terugvedient?

  • Een werkrelatie is naast een contractuele overeenkomst eveneens een persoonlijke relatie. Hierbij wordt langs beide kanten geïnvesteerd in geven en nemen. De meeste medewerkers waarderen het ten zeerste indien ze een soort van privilege krijgen om regelmatig op cursus of training te gaan.

  • Het geven van training is een investering voor uw eigen bestwil als ondernemer en werkgever. Het gaat hierbij veel dieper dan het concept ROI (return on investment). Het gaat er om uw bedrijf beter en sterker te maken. Het zal de energie van uw bedrijf doen bewegen en kan er voor zorgen dat uw medewerkers hierdoor een hernieuwde visie en enthousiasme krijgen. 

Kan ik de investering van opleidingen recupereren bij het ontslag van een medewerker? 

Indien de arbeidsovereenkomst een scholingsbeding bevat, dan kan een deel van de opleidingskost gerecupereerd worden, indien de werknemer zelf ontslag heeft genomen.
Nu, aan dit beding zijn heel wat voorwaarden en eisen gesteld. Als werkgever kan je er dus niet zomaar van uitgaan dat alle kosten kunnen gerecupereerd worden. Als voorbeeld nemen we de opleidingen die betrekking hebben op wettelijk vereiste opleidingen en bijscholingen in het kader van bijvoorbeeld een certificering en/of erkenning. Gezien het hier gaat over een door de overheid opgelegde verplichte opleiding kan de werkgever het scholingsbeding niet inroepen
Daarnaast zijn de voorwaarden en eisen en procedures sedert 4 oktober 2018 gewijzigd.

Lees hier het volledige artikel m.b.t. de gewijzigde wetgeving rond het scholingsbeding


* U dient ingelogd te zijn als betalend lid om documenten te downloaden Word lid

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!