Is jouw bedrijf in orde?

Laat in orde zijn met je koeltechnische certificering één van je goede voornemens zijn voor 2023. Om koeltechnische handelingen uit te voeren moeten namelijk zowel je bedrijf als je koeltechniekers koeltechnisch gecertificeerd zijn in de regio/regio’s waarin ze werken. 1 op de 10 bedrijven blijkt niet (meer) in orde te zijn. Onze leden signaleren ons dat meer controles gehouden worden met stevige boetes, meestal met 3 jaar terugwerkende kracht, tot gevolg. Ook worden leveranciers van koelmiddelen steeds strenger gecontroleerd.  

Als vereniging voor koude- en luchtbehandelijk is het onze plicht om u te informeren over uw plichten en u bij te staan om deze in orde te maken.  

 

Certificering van de koeltechnieker 

Je bedrijf moet minstens één gecertificeerde koeltechnieker bevatten die de koeltechnische handelingen op zich neemt. Meer info hierover, kan u terugvinden in het vijfstappenplan. Opgelet, na 5 jaar vervalt dit certificaat en moet er een actualisatie-examen afgelegd worden onder de vorm van een theoretische test! 

Wees ook aandachtig bij personeelsverloop zoals ontslag en pensionering. Wanneer een gecertificeerde technieker uit dienst gaat en u een nieuwe gecertificeerde technieker aanwerft, brengt u het betreffende gewest / de betreffende gewesten van op de hoogte. De gewesten worden hier namelijk niet automatisch van op de hoogte gebracht. 

 

Certificering van het koeltechnisch bedrijf 

U dient als bedrijf gecertificeerd te zijn in de gewesten waarin u koeltechnische handelingen uitvoert. Wanneer u in één van de gewesten beschikt over een Europees certificaat, kan u zich makkelijk laten certificeren in een ander gewest.  

Opgelet, uw certificering(en) is/zijn slechts onbeperkt geldig wanneer u aan alle voorwaarden voldoet. Vaak wringt hier het schoentje waardoor het kan dat uw bedrijf niet (meer) gecertificeerd is zonder dat u hiervan op de hoogte bent. Belangrijk dus om na te kijken of uw bedrijf op de lijst met erkende koeltechnische bedrijven staat in het gewest / de gewesten van uw keuze. 

Hier vindt u een link naar deze lijst voor: 

  • Het Vlaams Gewest 
  • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 
  • Het Waals Gewest 

 

De voorwaarden voor koeltechnische bedrijven 

Hieronder vindt u de voornaamste voorwaarden in het kader van het certificering. Deze opsomming is echter niet compleet. U kan de betreffende website / wetgeving raadplegen voor meer info. 

  • U moet minstens 1 erkende koeltechnieker in dienst hebben (zie hierboven) 
  • U moet voldoende koeltechnici in dienst hebben om uw activiteitenvolume te behalen 
  • U moet beschikken over de nodige procedures en instrumenten 
  • U dient de dienst voor de erkenningen van het gewest op de hoogte te brengen van iedere wijziging met betrekking tot de koeltechnici die voor uw bedrijf werken 
  • ... 

 

Meer informatie per gewest 

Vlaanderen (link)

Brussels Hoofdstedelijk Gewest (link) 

Waals Gewest (link)

 

Help, mijn bedrijf is niet in orde 

Indien blijkt dat uw bedrijf niet (meer) in orde is met de nodige erkenningen, dan kan u als lid van Frixis op hulp rekenen. U kan het vijfstappenplan raadplegen om uw certificering in orde te brengen. 

Was u al gecertificeerd en bent u dit nu niet meer, dan dient u na te gaan aan welke voorwaarde u niet meer voldoet. Indien u hierover vragen heeft, contacteer ons dan via 02 215 18 34 of info@frixis.be.  

We helpen u graag verder om dit zo snel mogelijk in te brengen zodat u en uw techniekers correct en volgens de geldende wetgeving kunnen werken. Zo kan u met een gerust hart aan de slag en vermijdt u sancties. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!