Premies VAPZ blijven fiscaal aftrekbaar in 2020

VAPZ? 
Een VAPZ, ook wel Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen genoemd, is de meest fiscaal vriendelijke manier om een aanvullend pensioen op te bouwen als zelfstandige. Het is een spaar- of verzekeringscontract waarbij je extra pensioenkapitaal opzijzet voor later én tegelijkertijd kan genieten van minder belastingen en sociale bijdragen. 
 
2020: ongewone tijden, ongewone maatregelen 
In normale tijden zijn de betaalde premies voor het VAPZ alleen fiscaal aftrekbaar als er ook sociale bijdragen zelfstandigen betaald worden. Nu heeft de overheid beslist dat zelfstandigen niet gestraft kunnen worden en van de belastingaftrek kunnen genieten als ze hun premies pas volgend jaar betalen. Kortom, uitstel van de betaling van sociale bijdragen mag dus in 2020 geen reden zijn om de aftrekbaarheid van de premies voor VAPZ niet toe te staan. 
 
Uitstel is geen afstel 
Opgelet: Volgend jaar moet je, als zelfstandige, zowel de uitgestelde premies van 2020 als de premies van 2021 betalen, wil je de premies die je in 2021 stort fiscaal inbrengen in 2022. Doe je dit niet, dan zijn de betaalde premies voor het aanvullend pensioen niet fiscaal aftrekbaar dat jaar, maar aan de aftrekbaarheid van de in 2020 betaalde premies zal dat niets (meer) veranderen. 
 
Contacteer zeker je boekhouder voor meer informatie over jouw persoonlijk situatie. 

We helpen u graag verder bij vragen. U kunt ons hiervoor bereiken via de gekende kanalen info@frixis.be en 02 215/18 34.

Bron: De Tijd – 21 oktober 2020 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!