Zelftest installaties (f-gassen) voor exploitanten en eigenaars

Dit artikel en de zelftest zijn van toepassing op koelinstallaties, airco’s en warmtepompen in het Vlaams Gewest. 

Vanuit Europa en de verschillende gewesten is heel wat regelgeving verbonden aan het gebruik van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). Vaak zijn eigenaars en exploitanten van koelinstallaties, airco’s en warmtepompen niet/onvoldoende op de hoogte. Daarom ontwierp de Vlaamse overheid een zelftest, op maat van de exploitant of eigenaar van koeltoepassingen. Dit online hulpmiddel helpt na te gaan of men bij het uitbaten van de installatie aan de milieuregelgeving voldoet. 

Deze tool is ook voor u als installatiebedrijf interessant. Uw klant kan namelijk zelf, eerste hand, nagaan welke regels voor zijn/haar installatie(s) van toepassing zijn. 

 

Hoe werkt de zelftest? 

De zelftest bestaat uit een korte vragenlijst. Men heeft geen koeltechnische kennis nodig om de vragen te beantwoorden.

De vragen gaan over: 

  • Het type koudemiddel en de hoeveelheid koudemiddel 
  • De aanwezigheid van een logboek 
  • De aanwezigheid van een instructiekaart 
  • De aanwezigheid van een lekdetectiesysteem 
  • Het onderhoud van de installatie 

 

De resultaten 

Bij het invullen van de vragenlijst kan men een e-mailadres doorgeven om de resultaten ook via e-mail te ontvangen maar dit is niet verplicht. Nadat men 7 stappen heeft doorlopen, krijgt men advies over de onderhoudsverplichtingen voor het uitbaten van de koeltoepassing. Ook het feit dat men met gecertificeerde partners moet samenwerken, komt duidelijk naar voor. 
 

>> naar de zelftest
 

Als vereniging voor koude- en luchtbehandeling in België kunnen we dergelijke initiatieven enkel toejuichen. We hopen dat deze tool erin slaagt eindgebruikers van installaties te informeren. Stuur deze link gerust door naar uw klanten zodat ze naast uw deskundig advies, kunnen terugvallen op deze informatie.  

Heeft u vragen? Contacteer ons. Dat kan via 02 215 18 34 of info@frixis.be


Afbeelding: serhii_bobyk - Freepik

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!