Mag ik gerecycleerd F-gas op een andere koeltoepassing vullen?

 © Dirk Van De Wynckel

In eerste instantie mochten afgetapte F-gassen in meerdere gevallen niet hergebruikt worden op andere koeltoepassingen. De regionale overheden zijn hierop teruggekomen, onder andere op vraag van Frixis. Na het goedbevinden (door recyclage of regeneratie) mogen de teruggewonnen F-gassen hergebruikt worden op andere koeltoepassingen.

Echter moet er rekening gehouden worden met volgende:

 • Het koudemiddel moet van een voldoende hoge kwaliteit/zijn opdat het geen problemen kan veroorzaken wanneer het hergebruikt wordt in een andere koelinstallatie;
 • De koudemiddelhandeling moet steeds gebeuren door een gecertificeerd koeltechnicus, die op zijn beurt werkzaam is in een erkend koeltechnisch bedrijf. In geen geval mag deze handeling gebeuren door een niet-gecertificeerde persoon!
   
 • Wanneer teruggewonnen F-gassen door een erkende koeltechnische firma worden hergebruikt in andere koeltoepassingen, dan moet dit ook duidelijk terug te vinden zijn in de koelmiddelboekhouding. Anders zou er een verschil opduiken tussen de hoeveelheden koelmiddelen die zijn toegevoegd aan nieuwe en bestaande koeltoepassingen (uitgaand) en de hoeveelheden koelmiddelen die zijn aangekocht (of in stock waren) door het erkend koeltechnisch bedrijf (ingaand).
   
 • Het bijvullen van koelmiddelen met een GWP van 2500 of meer (zoals R404a) aan bestaande koeltoepassingen, wordt sterk beperkt vanaf 2020 (voor nieuw geproduceerde F-gassen) en vanaf 2030 voor gerecycleerde en geregenereerde koelmiddelen. Hiervoor verwijzen we naar art 13.3 van EU-verordening 517/2014.
Referenties:
 • Europese verordening EU 517/2014: Klik hier
 • VLAREM II, art. 16.5.3.3: Klik hier
 • Brussels decreet m.b.t. uitbating van koelinstallaties: Klik hier
 • Waals decreet m.b.t. uitbating van koelinstallaties: Klik hier


* U dient ingelogd te zijn als betalend lid om documenten te downloaden Word lid

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!