Meer warmtepompen en airco’s geplaatst in 2020 volgens de gegevens van de sectorvereniging Frixis

Woning verwarmen met warmtepompen 

Steeds meer mensen kiezen er voor hun woning te verwarmen met een warmtepomp: in 2020 werden er zo 23% meer warmtepompen verkocht tegenover 2019.  En dit is een tendens die al enkele jaren aan de gang is. 
Vooral bij nieuwbouw kiezen bouwers overduidelijk meer voor een warmtepomp.  Dit is logisch. Een warmtepomp verbruikt minder (primaire) energie en zorgt voor een aanzienlijk lagere CO2 voetafdruk. 

Verwarmen met een warmtepomp levert dan ook een aanzienlijk gunstiger E-peil op. 

 
Kantoren en retail  

De verkoop van warmtepompen en airconditioning voor kantoren en handelspanden kwam in 2020 uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2019. Dit na ruim vier jaar onafgebroken groei.   
Coronamaatregelen zoals verplicht thuiswerk en winkelsluitingen zetten een duidelijke rem op investeringen in commercieel vastgoed.   

In de tweede helft van 2021 verwacht Frixis, de vereniging die alle installateurs, fabrikanten, invoerders,  verdelers, opleidingscentra, scholen, studieburelen en experten van de koeltechnisch- en luchtbehandelingssector verenigt in België,  een heropleving.  
Verhuurders zullen immers inspanningen moeten doen om de leeggekomen panden terug verhuurd te krijgen. Een pand met  een energiezuiniger verwarmings- en ventilatiesysteem zal aantrekkelijker zijn voor potentiële huurders.   

 
Lucht/lucht warmtepompen 

De grootste groei (+ 51%) noteren we in de lucht / lucht systemen. Dit zijn compacte en eenvoudig te plaatsen toestellen waarmee één of enkele kamers verwarmd of gekoeld kunnen worden.   Mensen bleven in 2020 veel meer thuis, gingen meestal niet op reis.   
Er werd veel geïnvesteerd om de eigen woning zo comfortabel mogelijk te maken.  Een airconditioningsysteem hoort daar meer en meer bij.  Over heel 2020 werden in ons land goed 200.000 kamers met airconditioning uitgerust. 

Vragen? We helpen u graag verder. U kunt ons hiervoor bereiken via de gekende kanalen info@frixis.be en 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!