Onze Mensen 4 – Jurgen Buckinx

Op het einde van elke maand, kan u een nieuwe editie van “Onze mensen” lezen waarin we interessante verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen. In deze editie is het de beurt aan Jurgen Buckinx. Als voorzitter van Frixis en consultant in de koeltechniek is hij een bekend gezicht in de sector. In dit artikel maakt u kennis met Jurgen, een doorwinterde koeltechnieker met heel wat ervaring én een passie voor muziek, zo blijkt. 

 

Dag Jurgen, bedankt om tijd te maken voor dit interview. U bent een bekend gezicht voor heel wat leden maar kan u zich toch even voorstellen? 

Ik ben Jurgen Buckinx, getrouwd met Barbara.  We hebben 2 karaktervolle dochters, Emma (23) & Louise (20), beiden studeren nog.  Ik ben een gepassioneerd gitarist en speel in 3 pop- en rockbands, alhoewel de COVID-periode deze activiteit voorlopig heeft stilgelegd.  Naast muziek, rij ik met de motor.  Stilzitten is mij niet toegewezen. 

Ik heb sinds 2015 mijn eigen bedrijf, Cool & Energy Consult, waarbij we alle type klanten ondersteunen in hun zoektocht naar kennis en begeleiding in de koeltechniek.  De huidige wetgeving, normen, koudemiddelen,… vragen een specifieke aanpak en is niet meer de “standaard waarin we zijn opgegroeid”.  Onze sector verandert snel, stilstaan is nu meer dan ooit achteruitgaan. 

 

Hoe is de koeltechniek op uw pad terecht gekomen? En welk traject heeft u binnen de sector afgelegd? 

 Al van kindsaf raakte ik gepassioneerd door warmte en koude. Opgroeiend in een familie van chauffagisten was ik een “lastige vragensteller”. Waarom gebeurt dit? Hoe werkt dat? Waarom doe je dit? Het zijn vragen die mijn vader tot vervelens toe steeds beantwoordde. Mijn passie voor thermodynamica zat er vroeg in en heeft me nooit meer losgelaten.  

Mijn carrière begon ik bewust als service-technieker en opstarter van HVAC - installaties, om de feeling met de praktijk te leren, en later de stap naar engineering te zetten. Ik heb daarna de kans gekregen, en gegrepen, om in 2 vooraanstaande en sterke familiebedrijven in de koeltechniek te werken, waarbij ontplooiing en groei mogelijk, en essentieel, waren.   

Na 23 jaar in het werkveld vond ik de noodzaak mijn eigen bedrijf te starten, Cool & Energy Consult. Onze sector blijft boeiend, uitdagend, leerrijk, maar er is een groot te kort aan ondersteuning. Via Cool & Energy Consult ondersteunen wij alle type bedrijven in hun groei binnen koeling en aanverwante technieken. 

Koeltechniek blijft een uitdaging. Hij die zegt dat hij alles gezien heeft in de koeling … bewijst dat hij er niets van kent… Quote Mr P.C. Koelet, een legende in de koeltechniek: “Jurgen, hoe meer je van ons vak leert, hoe meer je beseft dat je een dommekloot bent”. 

 
 
Frixis heeft ondertussen een belangrijke plaats in uw leven. Hoe bent u hier voor het eerst mee in contact gekomen? 

Via mijn werkgever, die destijds voorzitter was, ben ik in het bestuur gestapt. Het jaar nadien werd ik tot voorzitter “gebombardeerd”. Een taak die ik steeds met groot engagement opgenomen heb.  Terwijl het niet de bedoeling was verschillende legislaturen te doen, heeft men mij steeds gevraagd mijn voorzitterschap te verlengen. Mijn passie voor de sector is (te) groot.   

Het is ondertussen meer dan tijd voor een nieuwe voorzitter(ster), nieuw bloed, nieuw ondernemerschap.  Bij deze een warme oproep! 
Frixis is er voor en door zijn leden dus we hebben nood aan actieve leden die invloed willen uitoefenen en zich inzetten.

 

Waarom zou u het voorzitterschap van Frixis aanraden? Welke voordelen zijn hieraan verbonden? 

De verbondenheid met de sector, in de ruimste betekenis van het woord. Via Frixis is er contact met de leden, de exploitanten, de overheid, de inspectiediensten, …  Je krijgt een sterk overzicht (helikopterview) van de sector en kan adequaat aansturen bij de verschillende belanghebbenden.  Doordat Frixis de gehele sector vertegenwoordigd (installateurs, verdelers, producenten, eindklanten, …) ben je relevant voor iedereen en wordt er naar je geluisterd, als je luistert naar anderen. We kunnen stellen dat u intussen heel wat ervaring heeft in verschillende takken van de sector. Hoe heeft u de koel- en luchtbehandelingssector zien evolueren tijdens uw carrière? 

Klopt, na ondertussen 29 jaar in de sector is mijn passie nog niet afgenomen. We zijn nog maar net begonnen!  In die 29 jaar heb ik veel zien veranderen maar toch ook niet. De “discussie” omtrent de koudemiddelen is er altijd geweest en dit vanaf het begin van mijn carrière. Het is zelfs een leidraad. Velen gebruiken het als excuus… 

Net zoals bij de verbrandingsmotoren van wagens is er weinig veranderd, buiten de aansturing en afregeling (efficiëntie, rendement), noem het de “toeters en bellen”. De thermodynamica, de basis, is niet veranderd! De grote verandering is kennis van de materie, en PASSIE! Onze sector is gegroeid vanuit “ervaring” en heel wat anekdotes – toogverhalen.  Doordat er weinig / geen wetgeving of normen aanwezig waren, waren het de “denkende durvers” die de groei / technologie bepaalden.  Energie kostte nog niets, ecologie stond nog niet in het woordenboek en marges waren ruim, dus iedereen won? Er was echter een groot verschil in kennis tussen die “denkende durvers”, vaak de industrie, en de “anderen”. 

Een “slecht” werkende koelinstallatie wilde zeggen dat er veel en dure depannages waren, niet dat het een energetische en ecologische ramp zou zijn. Doordat energie, ecologie, wetgeving en normen een basis zijn geworden binnen onze maatschappij is kennis het wapen van de toekomst geworden. Passie is hierbij essentieel. Motorrijden start ook met “schrik” en gaat over tot “kik”! Kik op je vak! Het is beter je in je passie te verliezen, dan je passie te verliezen! 

 

Wat zijn volgens u de uitdagingen van de sector en hoe kan Frixis hieraan bijdragen?  

De uitdagingen in onze sector zijn momenteel legio. Er is een tekort aan kennis en de mogelijkheid om kennis op te doen, alhoewel dit start met “willen”. Er is een tekort aan norm- en wetgevingskennis, essentieel voor de toekomst. Er heerst een “verkoopmentaliteit”. Kennis, duurzaamheid, goede werking en service komen vaak op de tweede plaats, helaas voor zowel de klant als de verkoper. Er heerst tevens een groot contrast tussen de producent en de installateur. Iets op de markt zetten staat niet gelijk aan het kunnen gebruiken, waar producenten vanuit gaan …  We zullen hun wagen plots eens vervangen door een formule 1-wagen, eens kijken of ze zelfs al kunnen vertrekken … 

De wil is er bij velen, hiervoor moet Frixis er staan! Vergeet niet dat reeds heel wat bedrijven hier volop me bezig zijn, of al altijd mee bezig geweest zijn, petje af!! Onze betrokkenheid over alle lagen van de sector maakt dat er naar ons geluisterd wordt, daarom niet altijd onmiddellijk … Invloed, groei en evenwicht, voor zowel de overheid als de sector zelf, daar moeten we voor blijven gaan.  Sommige processen zijn helaas van lange adem, zeker in ons ingewikkeld landje. 

 

Hoe ziet u de toekomst?  

Persoonlijk zie ik enkel uitdagingen en besef ik elke dag dat ons vak blijft boeien, hoe je het ook bekijkt. Koeltechnieken en warmtepompen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij, de markt zal enkel blijven groeien! Het is een magische markt, met vallen en opstaan.  

’s Morgens wakker worden, aan je dag beginnen, een beetje passie - stof opsnuiven en doen wat je graag doet! Ondertussen mooie stoten en anekdotes verzamelen voor aan de toog in’t weekend (wanneer dat weer mag)!! 

 

Jurgen, bedankt voor dit interview. Ik ben er zeker van dat velen je tijdens het lezen van dit artikel beter hebben leren kennen en onthoud dat het beter is je in je passie te verliezen, dan je passie te verliezen! 


Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen?

We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!