Onze mensen – Herwig Coppens

Op het einde van elke maand is er “Onze mensen” met interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen.
Herwig Coppens is sinds 17 november de nieuwe Voorzitter van Frixis. In dit interview leert u Herwig beter kennen en ontdek je hoe hij de toekomst van Frixis ziet. 

Dag Herwig, kan je jezelf even voorstellen?  

Ik ben Herwig Coppens. Ik werk als technisch adviseur voor Sabcobel en ben sinds kort voorzitter van Frixis. Mijn interesse voor koeltechniek werd van kleins af aan gewekt doordat mijn ouders hierin actief waren. Ik heb aan de technische hogeschool gestudeerd en heb erna samen met mijn zus en broer het familiebedrijf overgenomen.  

Dat werd opgericht in 1958, met de wereldtentoonstelling. Het heette bij de overname in 1980 nog Heidi Frigos maar is ondertussen gekend onder de naam Sabcobel. Sinds begin dit jaar heeft de 3de generatie dit overgenomen nadat ze hier zelf al 7 jaar in actief waren.  

 

Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent?  

Ik werk nog steeds voor Sabcobel maar neem al wat vaker een dag vrij om hobby’s te beoefenen. Ik fiets graag en ben sinds kort, samen met studievrienden, gestart met golfen. Daarnaast ben ik grootvader van 4 flinke kleindochters. Ik weet dus wat gedaan met mijn tijd. 

 

Waar komt jouw grote interesse in de koel- en verwarmingstechniek vandaan?  

Zoals ik al vertelde heb ik als kind niets anders gezien in het bedrijf van mijn ouders. Zo ging ik als 14-jarige niet op kamp of naar de voetbal maar ging ik mee op pad met servicemonteurs naar koelinstallaties. Ik heb dan ook nooit moeten twijfelen over mijn beroepskeuze want had deze van jongs af aan al gemaakt.  

 

We kunnen stellen dat je een echte duizendpoot bent. Hoe slaag je erin alles te combineren? 

Een goede echtgenote die veel kan verdragen is hierin essentieel. Verder is het belangrijk om goed te plannen en hierover te blijven praten. Ook moet je tijd maken om dingen samen te doen.  

Dit is iets wat me zelf beter lukte naar mate de zaak groter werd. Ik had een betrouwbaar team waarop ik kon rekenen zodat ik zelf niet steeds aanwezig moest zijn. Nu de 3de generatie de zaak heeft overgenomen kan ik alles nog meer loslaten. 

  

Jij bent de nieuwe voorzitter van Frixis geworden. In welke context heb je deze nieuwe rol aanvaard? 

Hierin was de vorige voorzitter, Jurgen Buckinx, een sleutelfiguur. Hij werkte nog voor Sabcobel toen hij voorzitter werd van Frixis en ik heb hierover toen vaak met hem gepraat. Hij heeft als voorzitter veel veranderd en de sectorvereniging nieuw leven in geblazen.  

Ik had hierin interesse en heb altijd gezegd dat ik hier na mijn pensioen aan wou meewerken.  Met het overlijden van mijn echtgenote, is dit in een stroomversnelling gekomen. Ik ben in het najaar van 2021 lid geworden van het directiecomité en de werkgroep van de installateurs.  

Nu Jurgen de fakkel van voorzitter aan mij overdraagt wil ik zijn koers verderzetten. Het is belangrijk om een goede sectorvereniging te hebben waarop je kan steunen in geval van vragen of problemen. 

 

Welke visie/doelstellingen draag jij uit als voorzitter? 

Ik wil in de eerste plaats de sector aantrekkelijker maken en het beroep van een koeltechnieker meer bekend maken bij jongeren. Een koeltechnieker heeft een interessant beroep met veel variatie. Koeltechniek is immers veel meer dan enkel montage en met de handen werken, elektriciteit , automatisering en remote control zijn onmisbaar geworden  in de huidige koel installaties. Ik ben er zeker van dat veel jongeren voor de koeltechniek zouden kiezen als ze wisten dat het bestond.  

Verder wil ik meerdere voordelen voor de leden, en zeker voor de installateur, verder uitbouwen om zo nog meer tegemoet te komen aan hun noden. 

 

Bedankt voor dit interview Herwig. We onthouden dat een goede sectorvereniging belangrijk is en  dat jij als nieuwe voorzitter op hetzelfde elan als de vorige voorzitter wil verder gaan om de leden, waaronder de installateur, nog meer te ondersteunen. 

 

Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen? We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!