Verslag vergadering installateurs: zit u in 2021 mee aan tafel?

Dinsdag, 15 december, vond de laatste online meeting van 2020, voor de stuurgroep installateurs plaats. Het werd een boeiend overleg waarin volgende zaken aan bod kwamen: 

 • (Illegale) verkoop van koudemiddelen en verkoop aan niet-gecertificeerden 
  Dit stond al eerder op het agenda van de stuurgroepvergadering en terecht want dit heikel punt is niet alleen slecht voor het imago van de sector of het milieu maar kan in bepaalde situaties ook gevaarlijk zijn. Producent en verkoper hebben een informatieplicht waarbij ze de installateur dienen te informeren over de gevaren van het betreffende toestel. Niet-gecertificeerden beschikken namelijk vaak niet over de nodige kennis en vaardigheden om het toestel en/of product veilig te installeren. Frixis denkt na over een kwaliteitslabel/sticker, naar Zwitsers & Duits model, dat klanten én de overheid moet in staat stellen om na te gaan of dit toestel correct en conform de norm werd geïnstalleerd.  

 • Green Deal 
  De Vlaamse overheid, koeltechniekers die werken voor grote supermarktketens en Frixis vergaderden over het bekomen van een Green Deal waarbij supermarkten zich engageren om het gebruik van f-gassen in hun koelingsinstallaties af te bouwen. Daarnaast zou men het aantal lekken sterk doen dalen én werken aan een uniforme rapporteringsplicht. De stuurgroep installateurs is het erover eens dat dit een goed initiatief is. De Green Deal moet echter representatief zijn en zou bij voorkeur ook moeten uitgebreid worden naar andere sectoren. 

 • Bedrijven die zich als groothandel profileren 
  Bepaalde leden werden gecontacteerd door een partij die zich voorstelt als groothandelaar en bereid is aan iedereen te verkopen, zonder bijhorende kwaliteitscontrole. Frixis onderzoekt dit verder. Dit zal dan vervolgens besproken worden tijdens de eerstvolgende vergadering in 2021. 

 • Procedure gerecycleerd koudemiddel 
  Het recycleren van koudemiddel vraagt een specifieke procedure waarbij rekening moet gehouden worden met administratieve en veiligheidsregels. In 2018 stelden de leden van de werkgroep hiervoor een procedure op. Deze werd toegelicht en de leden van de werkgroep koppelen hier tijdens volgende vergadering op terug zodat de procedure geactualiseerd wordt en ter beschikking van de Frixis-leden kan gesteld worden. 

 
Zit u in 2021 mee aan tafel? 

Zoals u kan lezen komen tijdens een stuurgroep vergadering interessante en relevante topics aan bod. Bent u een installateur die graag op de hoogte blijft van de laatste nieuwe ontwikkelingen en zijn ideeën wil delen? Contacteer ons dan snel via info@frixis.be of 02/215 18 34 en word lid van de afdeling/werkgroep! De volgende online vergadering zal doorgaan op maandag 25 januari 2021 om 17u. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!