Vragen aan Frixis – april 2022

Dagelijks ontvangt Frixis heel wat koeltechnische en aanverwante vragen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat deze vragen én antwoorden voor al onze leden interessant kunnen zijn, brengen we op regelmatige basis “Vragen aan Frixis”. In deze editie hebben we het over de koelmiddelboekhouding, het aftappen & bewaren van koudemiddel en de administratie van een (koeltechnisch) bedrijf. 


  • Welke koudemiddelen moet ik opnemen in mijn koelmiddelboekhouding? Wat met natuurlijke koudemiddelen?  

De norm EN 378:2016 (of gelijkwaardig) dient gevolgd te worden. Deze handelt zowel over F-gassen als over natuurlijke koudemiddelen. Lees hier het volledige antwoord. (koudemiddelen)

Wist u dat u als lid van Frixis alle onderdelen van de koelmiddelboekhouding aan een voordelige prijs kan aankopen? Neem snel een kijkje in de webshop!


  • Wat zijn de verplichtingen omtrent het aftappen en bewaren van koudemiddel? 

Men mag voor de opslag van koudemiddel enkel flessen gebruiken die geschikt zijn om dergelijk koudemiddel in te stockeren of te vervoeren. Lees hier het volledige antwoord. (koudemiddelen)


  • De maatschappelijke zetel van mijn bedrijf verhuist naar een andere regio. Wat betekent dit voor mijn certificering? 

Als u het adres van uw maatschappelijke zetel wijzigt, moet u contact opnemen met de regio('s) waar uw bedrijf is gecertificeerd, zodat zij de gegevens in hun systeem kunnen wijzigen.  Lees hier het volledige antwoord. (certificering)


  • Wat dien ik allemaal op te nemen in de algemene verkoopsvoorwaarden van mijn koeltechnisch bedrijf? 

Frixis – leden kunnen in de ledenzone op de website een modeldocument met algemene verkoopsvoorwaarden, voor koeltechnische bedrijven, terugvinden. Dit is een modeldocument en moet dan ook nog aangepast worden “naar wens”.  

Hierbij een link naar dit document.


Heeft u zelf een vraag? We helpen u graag verder. U kunt ons hiervoor bereiken via de gekende kanalen info@frixis.be en 02 215/18 34.  

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!