Vragen aan Frixis – maart 2023

Dagelijks ontvangt Frixis heel wat koeltechnische en aanverwante vragen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat deze vragen én antwoorden voor al onze leden interessant kunnen zijn, brengen we op regelmatige basis “Vragen aan Frixis”. In deze editie hebben we het over aircokeuringen, vaste lekdetectie, het koeltechnisch certificaat en het jaarlijks onderhoud. 

 

Hoe vaak moet een airconditioningssysteem energetisch gekeurd worden?  

Airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau (die door de eigenaar gebruikt worden voor comfortkoeling), moeten verplicht energetisch gekeurd worden. Lees hier het volledige antwoord (wetgeving)

 

Wanneer moet men een vaste lekdetectie gebruiken? 

Dit hangt af van de CO2 equivalent van de koelinstallatie. Lees hier het volledige antwoord (wetgeving)

 

Is een certificaat in de koeltechniek Cat I dat behaald werd in Vlaanderen ook geldig in andere landen van de Europese Unie? En omgekeerd? 

Koeltechniekers die een Europees certificaat behaalden, kunnen aan de slag binnen de Europese Unie. Het is wel mogelijk dat bepaalde landen of regio’s bijkomende eisen opleggen. Lees hier het volledige antwoord (Erkenning & certificering)

 

Wat verstaat de wetgeving onder een verplicht jaarlijks onderhoud? Wat houdt dat precies in? 

Het is belangrijk én verplicht dat een installatie jaarlijks wordt onderhouden om te verzekeren dat alles nog goed werkt. Lees hier het volledige antwoord (wetgeving)

 

Heeft u zelf een vraag? We helpen u graag verder. U kunt ons hiervoor bereiken via de gekende kanalen info@frixis.be en 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!