We hebben een federale regering! Wat is nu belangrijk voor u?

Het heeft lang geduurd, maar onze regering is er. Een hoger pensioen, investeringen, rijbewijs met punten, geen meerwaardebelasting en lastenvrijstelling voor het aanwerven van de eerste werknemer zijn onder meer terug te vinden in het regeerakkoord. Een regeerakkoord is meestal een zeer dik document waarin alle zaken waar de federale regering voor verantwoordelijk is, worden besproken. Wat is nu belangrijk voor u?

  • Tegen het eind van deze regeerperiode komt er een minimum pensioen van €1.500. Als u langer dan wettelijk nodig werkt, kan uw pensioen hier (terug) door stijgen. De pensioenbonus wordt terug ingevoerd.
  • In de toekomst zal u best tweemaal nadenken als u te snel naar uw klant rijdt, want er komt een rijbewijs met punten voor wie herhaaldelijk zware verkeersovertredingen begaat.
  • Een meerwaardetaks of effectentaks komt er niet, maar in het akkoord staat wel dat de regering zal “streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die het grootste vermogen hebben om bij te dragen, met respect voor het ondernemerschap”. Wat dit concreet wil zeggen, is dus (nog) niet ingevuld, maar er zou wel een ‘minimumtaks’ voor bedrijven komen. Een klassieker is en blijft dat ze de strijd tegen fiscale en sociale fraude zullen opdrijven én de fiscale regularisatie wordt stopgezet.
  • Er wordt eveneens een nieuw fonds opgericht, nl. een transformatiefonds voor investeringen. De investeringsaftrek voor kmo's en de lastenvrijstelling voor het aanwerven van de eerste werknemer, worden verlengd. Het BTW-tarief op afbraak en renovatie wordt overal 6 procent.
  • Men gaat ook werken aan een flexibele arbeidsorganisatie, het omzetten van een deel van de ontslagvergoedingen in een opleidingsbudget en men wil ook dat degenen die een uitkering ontvangen dit makkelijker kunnen combineren met werken. Men wil ook dat wie werkt meer zal overhouden alsook wordt kinderopvang goedkoper. Tevens gaat geboorteverlof van 10 naar 20 dagen.
  • Ook is bepaald dat tegen 2026, dus bij de volgende nieuwe regering, nieuwe bedrijfswagens emissievrij moeten zijn.
  • De deelstaten zullen van hun feestdag een betaalde feestdag kunnen maken. Of we nu naar vier feestdagen (ook voor de Duitse gemeenschap) gaan of naar 3, is niet onmiddellijk duidelijk. Ter info, Vlaanderen is 11 juli, Waalse Gewest is de 3de zondag van september, Brussel is 8 mei en de Duitse gemeenschap is 15 november.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!