Onze Mensen 2 – Omar Maalmi

We laten u graag kennis maken met een nieuwe rubriek in de Frixis-communicatie. Op het einde van elke maand mag u een gloednieuwe “Onze mensen” verwachten, waarin we interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen.

Voor de maand februari maken we kennis met Omar Maalmi, 44 lentes jong, vader van 3 en spilfiguur in de koude- en luchtbehandelingssector. Als leraar koeltechniek maakt Omar jongeren enthousiast voor het vak en stoomt hij hen klaar om onze sector te versterken. Lees hier zijn verhaal en ontdek hoe hij, ondanks zijn ambities om lift operator te worden, zelf in de koeltechniek terecht kwam. 


Dag Omar, jij speelt als leraar koeltechniek een belangrijke rol in onze sector. Daarom zijn we heel blij dat jij akkoord ging met dit interview. Kan jij jezelf even voorstellen? 

Ik ben Omar Maalmi, 44 jaar en oorspronkelijk afkomstig van Brussel. Ik ben getrouwd en vader van 3 prachtige kinderen, 2 tienerjongens en één meisje (mijn prinsesje). We wonen in een klein dorp gelegen in de gemeente Hastière, niet zo ver van Dinant. Verder heb ik een diploma in energie en milieu, met onder andere specialisatie in verwarmings- en koelingstechnieken.  


Wat heeft ervoor gezorgd dat je terechtkwam in de opleiding koeltechniek? 

Dat heeft eigenlijk een beetje met toeval te maken, een beetje zoals Obélix die in de kookpot van de Druïde viel. In 2000 ging ik voor een weekend op bezoek bij mijn neef in Parijs. Hij was er lift operator en was tijdens dat weekend van dienst. Tijdens één van zijn oproepen ben ik meegegaan op interventie. Daar ging een wereld voor me open en ontdekte ik hoe mooi technische beroepen zijn. Ik ging opzoek naar een opleiding lift operator in Brussel en kwam tijdens mijn zoektocht terecht bij IRISTECH (vandaag TECHNICITY). De persoon die me daar ontving, (Francis, nog eens 1000x dank aan jou) vertelde me dat er op dat moment geen dergelijk opleidingen gepland waren. Hij had wel een opleiding koeltechniek die ging starten.  

Ik had nog nooit van die sector gehoord. Ik herinner me zelfs dat ik tegen hem zei: “Luister meneer, ik heb het over liften en jij over koelkasten. Dat is niets voor mij.” Hij legde uit dat het vak koeltechniek veel meer is dan dat, dat ik als onderdeel van deze opleiding koudetechnieken, thermodynamica, industriële elektriciteit, lassen, solderen en nog veel meer zou leren. Hij zei: “Volg de opleiding, je zal me komen bedanken!” Hij had gelijk en tot op de dag van vandaag ben ik hem dankbaar. 

Tijdens mijn opleiding leerde ik Marc Gaugain kennen, titularis van de afdeling koeltechniek. Met zijn vriendelijke aanpak en manier van lesgeven heeft hij zijn passie voor koeltechniek op mij overgezet. We kunnen zeker stellen dat Marc en het volledige opleidingsteam ervoor gezorgd hebben dat ik me ten volle kon ontplooien als koeltechnieker. Ik zie mezelf echt als een geluksvogel want naast Marc mocht ik ook lessen volgen bij een andere buitengewone leraar, Alan Verstraete, in de opleiding verwarmingstechnieken. 

Ik wil Marc en Alan langs deze weg dan ook enorm bedanken voor hun bijdrage aan mijn opleiding en carrière. 


Je geeft intussen zelf les in de koeltechniek. Hoe is deze overgang er precies gekomen? 

Ondertussen geef ik ongeveer 10 jaar les in koeltechniek en dat in verschillende opleidingscentra. Het was eigenlijk Alan, de persoon van wie ik zelf les had gekregen, die me in de startblokken hielp. Hij liet me zien hoe boeiend het beroep van een lesgever is en leerde me de kneepjes van het vak.  

Ik realiseerde me dat informatie doorgeven en jonge mensen inspireren heel leuk is. Dat is dan ook wat me zo aanspreekt aan dit beroep. Je kan je niet voorstellen hoeveel voldoening je krijgt als jouw leerlingen je enthousiast komen vertellen over hun ervaringen in het vak als koeltechnieker.  

Bovendien zorgt de combinatie van koeltechnieker en leraar er ook voor dat ik op de hoogte blijf van alle nieuwigheden (regelgeving, nieuwe producten, …). Zo kan ik de cursussen die ik geef, afstemmen op de realiteit. 


Waarom moet iemand volgens jou voor koeltechniek kiezen? 

Koeltechniek is een van de weinige beroepen van de toekomst waarin er veel mogelijkheden zijn. Het is een super interessante job, zeer lonend en met variatie. Een job waarin je je nooit zult vervelen. Als je niet bekend bent met koeltechniek, is het erg ingewikkeld om aan een koelinstallatie te werken waardoor er niet veel concurrentie is. 


Hoe ziet volgens jou de opleiding koeltechniek en de manier van lesgeven er in de ideale wereld uit? 

Het beroep van koeltechnieker is er een dat voortdurend evolueert en de manier van lesgeven daarbij dus ook. Koeltechniek van vandaag de dag kan je niet meer vergelijken met die van 15 jaar of zelfs 5 jaar geleden. Zowel de technologieën als de koudemiddelen zijn volledig veranderd.  

Ik vind dat we onze studenten in dit perspectief moeten opleiden en ze een goede basis moeten geven zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen aanpassen en kunnen ingrijpen in zowel oude als nieuwe koelinstallaties. 

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de opleiding van een koeltechnicus wordt voortgezet na het einde van zijn opleiding. Een koeltechnieker blijft als het ware zijn leven lang leren. Voordat je kan spreken over een ervaren koeltechnieker, moet deze toch gemiddeld 5 jaar ervaring "on site” hebben. De werkgever speelt hierbij ook een belangrijke rol om z’n werknemers hierin te ondersteunen en te motiveren. 

Wij onthouden vooral dat koeltechniek een beroep met toekomst is en dat de leeromgeving in het opleiden van koeltechniekers van groot belang is. We hopen dat je nog veel koeltechniekers kan enthousiasmeren en opleiden zodat de toekomst verzekerd is. En we bedankt jou van harte voor je verhaal! 


Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen?

We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!