Onze mensen 6 - Eddy Veraart

Op het einde van elke maand, kan u een nieuwe editie van “Onze mensen” lezen waarin we interessante verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen. 

In deze editie van "Onze mensen" maakt u kennis met Eddy Veraart, Expert in de koeltechniek met een passie voor het vak en voor muziek. 

 

Dag Eddy, als vaste waarde in de sector bent u bij heel wat leden een gekend gezicht. Kunt u zich toch nog even voorstellen? 

Mijn naam is Eddy Veraart, ik ben geboren te Essen op 5 februari 1957. Ik ben 38 jaar getrouwd met Godelieve en samen hebben wij een zoon (Sebastian) en een dochter (Charlotte) grootgebracht. Ondertussen hebben we ook al 5 kleinkindjes, 3 meisjes en 2 jongens.  

Ik ben al 47 jaar actief in de koeltechniek en ben daar enorm trots op. Na 47 jaar in het vak ben ik sinds 1 juli 2021 op pensioen, ik zie koeltechniek echter als één van mijn hobby’s waar ik heel wat tijd aan spendeer. De industriële koeltechniek is zo een veelzijdig vak dat je er nooit genoeg van krijgt. En op het moment dat je denkt dat je alles gezien had, komen, (mede door de aangepaste klimaatwetgeving) nieuwe koudemiddelen, andere technieken, aangepaste regelgeving, … Dit maakt deze sector voor mij nog steeds uitdagend en plezant. 

Één van mijn andere passies is alt saxofoon spelen. Intussen ben ik bijna 50 jaar muzikant. Op dit moment speel ik bij twee harmonie orkesten zijnde VSV en Essentia. 
 


Heel wat koeltechniekers komen toevallig in de koeltechniek terecht, was dit bij u ook het geval? 

Ik ben inderdaad op een verrassende manier in de koeltechniek terecht gekomen. De laatste week van de vakantie (1973) had ik nog niet beslist of ik ging verder studeren of gaan werken. Mijn moeder kende iemand uit onze gemeente die “koeltechniek” deed. Dit leek mij leuk en was voor mij op dat moment een totaal onbekend vak. Ik besloot me in te schrijven in een specialisatie jaar koeltechniek (1973-1974). In totaal waren er 23 leerlingen ingeschreven en ik was de jongste van de klas. Enkele van mijn toenmalige medestudenten zijn nu trouwens ook nog actief in de koeltechniek. 

Tijdens dit specialisatie jaar ging een nieuwe wereld voor mij open, de theorie kon me boeien en ook de praktische vakken spraken me wel aan. Tijdens de praktische eindproef werd ik opgemerkt door de juryleden. Enkele nodigden mij uit voor een gesprek. Op de eerste ben ik ingegaan en ik ben er uiteindelijk 47 jaar gebleven. De firma noemde toen Grencobel, later Axima, Cofely, Engie,… 

 

Hoe verliep de eerste werkervaring in de sector? 

Grencobel, vandaag Axima, is gespecialiseerd in industriële koeltechniek. Op 7 juli 1974 ben ik begonnen en ‘s avonds kwam ik pas terug thuis met de trein van 22u30. Dit werd al snel een gewoonte: lange dagen, weekendwerk, overuren, … Maar als je iets graag doet, heb je dat ervoor over en ook niet onbelangrijk, het bracht geld in het laatje. 

Die eerste werkdag kreeg ik al een kennismaking met NH3 (ammoniak). Mijn interesse was gewekt en ik ben er steeds verder in gegaan: grote industriële installaties, eerst als helper montage, dan montage met een lasser en fabrikeur. Ikzelf deed dan meestal de elektrische installatie om, eens alles klaar was, de installatie ook zelf op te starten. Hier heb ik veel uit geleerd. 

 

Hoe vorderde uw carrière? 

Na een tijdje zowel werven op te starten als depannages te doen, gaf mijn lichaam aan dat het teveel werd. Ik moest een keuze maken en heb uiteindelijk gekozen voor de service. Na jaren van inzet en het delen van kennis werd ik nationale service- en onderhoudsmanager voor de filialen in Antwerpen, Wevelgem, Houdeng, Luik en Luxemburg bij Grencobel, Axima Engie waar ik in totaal 126 servicemedewerkers en 40 ondersteunende projectleiders op de serviceafdelingen aanstuurde. Ik vond het steeds een plezante job die me veel voldoening gaf. 

 

Zou u opnieuw voor koeltechniek kiezen als u de keuze had? 

Zeker wel. Ik heb veel geluk gehad in mijn carrière maar ik vermoed dat deze mede vorm kreeg dankzij inzet, werkplezier en het delen van de kennis. Ook familiaal moet het plaatje kloppen. Ik ben blij dat mijn vrouw begrijpt hoe belangrijk koeltechniek voor me was en is. 

De laatste jaren heb ik opleidingen opgemaakt en gegeven, o.a. over technische onderwerpen maar ook bijvoorbeeld over veilig omgaan met NH3. Ook hield ik me bezig met audits op koelinstallaties waarbij veiligheid en milieu getoetst werden aan de Vlaamse en Europese wetgeving, EN378 deel 3, … 

 

Ondertussen bent u expert en actief lid van Frixis. Hoe bent u bij Frixis terecht gekomen? 

Regelmatig waren er, via Grencobel (later Axima, Engie), voordrachten, seminaries, handelsbeurzen en werkgroep vergaderingen. In sommige van die vergaderingen was ook iemand van Frixis, toen nog UBF-ACA, aanwezig. In 2016 werd me de vraag gesteld of ik interesse had om een actief lid te worden van de organisatie. 

Natuurlijk leek mij dat wel wat en voor ik het zelf besefte zat ik in de stuurgroepen koudemiddelen en installateurs. Enkele maanden later werd me ook gevraagd om aan de Directie Raad deel te nemen. Blijkbaar viel ik wel op in het vakgebied van de koeltechniek. :) 

Door deel te nemen aan stuurgroepen en de Directie Raad kan je mee de structuur en standpunten bepalen waar FRIXIS voor staat. Daarnaast zijn er veel kleine en grote HVACWP-bedrijven die ieder op zich hun vak wel kennen maar veel vragen hebben over wetgeving, milieu, certificering, e.d. 

Omdat deze materie mij ook altijd interesseerde kon ik nu mijn kennis toepassen en delen met de ruime koeltechnische wereld. Door de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande wetgeving is het vandaag de dag een uitdaging om mee te zijn.  

Het opvolgen van de nieuwe wetgeving, Europese verordeningen en normen en deze omzetten in mensentaal zal voor mij, zeker voor de volgende jaren, nog een uitdaging blijven waarvan de FRIXIS-leden mee van kunnen profiteren. Ik blijf mijn hobby dus nog even verder uitoefenen. 

 

Hoe heeft u de sector zien evolueren? 

Vroeger waren er 4 - 5 koudemiddelen en dat was het waardoor het eenvoudig(er) was om je job uit te voeren. Maar mede door de klimaatwetgeving van Montreal, Kyoto, Parijs, … is er veel veranderd in de koeltechniek.  

Ozonaantastende koudemiddelen werden uitgefaseerd en verboden. Nadien lag de focus op diegene met een hoge GWP – waarde. Omwille van de opwarming van de aarde verdwijnen de klassieke, milieubelastende, koudemiddelen en komen er vele nieuwe, al of niet goede koudemiddelen in de plaatst waarvan blijkt dat sommige weer andere nadelen geven.  

Ook de natuurlijke koudemiddelen, NH3, CO2, Propaan, … werden opnieuw ontdekt en worden tegenwoordig meer en meer toegepast. Dit vraagt op zijn beurt extra aandacht van de koeltechnische firma’s en hun techniekers, zeker op vlak van veiligheid. 
 


Hoe ziet u de toekomst? 

De praktijk leert ons dat niet iedere koeltechnische firma en/of koeltechnieker mee is in het verhaal van de evolutie in de koelsector. Frixis kan hierbij helpen en ondersteuning geven door hen duidelijkheid en structuur aan te bieden. Het lijkt me ideaal om alle informatie te centraliseren en op deze manier toegankelijk te maken voor onze leden. 

Dé grote uitdaging is het tekort aan arbeidskrachten, zeker in de koeltechnische wereld steekt dit probleem de laatste jaren de kop op en is het een rem op de groei en toepassing van de nieuwe technieken en toepassingen. 

De jeugd is anders ingesteld en denkt dat werken met de handen voor hen niet is weggelegd maar geloof me: eens je de microbe te pakken hebt, laat deze je niet meer los. Je kan zeker veel werkplezier en mooie momenten beleven in de koeltechniek.  

Het onderwijs heeft hier een belangrijke rol te vervullen om jongeren voor de sector te enthousiasmeren. Het zijn deze mensen die de toekomst van de HCACHP en het beeld van FRIXIS in deze sector mede zullen bepalen. 

Daarom zou ik zeggen: sluit je aan bij FRIXIS en wie weet bepaal je straks mee wat er moet gebeuren in de HVACHP, de koeltechnische wereld. In de verschillende stuurgroepen en in het Directie Comité zijn er nog mensen met een passie en kennis van zaken nodig en zijn deze zeker welkom! 

 

Bedankt voor dit interview, Eddy. We nemen mee dat koeltechniek een microbe is die je niet meer loslaat. Dat het een beroep is boordevol werkplezier en mooie momenten. En dat je het elke jongere, die een beroepskeuze moet maken, zou aanraden. 

 

Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen? 
We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!