Onze mensen – Debbie Driessens

Onze mensen – Debbie Driessens 

Lesgever koeltechniek – elektriciteit met passie voor techniek en actief lid van de lokale jeugdraad 


Aan het einde van elke maand brengt " Onze mensen " u interessante en positieve verhalen uit de sector van koeling en luchtbehandeling. Dit keer laten we u kennis maken met Debbie Driessens. Lesgever koeltechniek – elektriciteit met passie voor techniek en actief lid van de lokale jeugdraad. 


  • Dag Debbie, kan je jezelf even voorstellen? 

Ik ben Debbie Driessens. Ik ben 24 jaar en ben werkzaam in het VTI Zeebrugge als leerkracht koeltechniek en elektriciteit. Ik ben op vandaag een kleine tweetal jaar werkzaam in het VTI. Voordien ben ik eveneens leerling geweest in het VTI. Ik volgde de richting elektriciteit binnen de onderbouw en daarna koel- en warmtechniek in de bovenbouw. Ik specialiseerde me in een 7de jaar industriële koeltechniek.  

 

  • Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent?  

Als ik niet aan het werken ben kan je mij terugvinden tussen de jeugd. Ik ben zeer actief in de jeugdraad in de gemeente waar ik woon.  

Zo organiseren we jaarlijks een Beachparty waar we jongeren in een gecontroleerde setting laten fuiven en stellen we adviezen op voor het stadsbestuur. Denk maar aan nieuwe lokalen voor de jeugdbewegingen, nieuwe speelpleinen, buitenschoolse opvang, … Het is belangrijk dat de jongeren, ook deze die jonger zijn dan 18 jaar, een kanaal hebben om hun mening/visie te geven. De Jeugdraad biedt hen dit kanaal op lokaal niveau. 

 

  • Wat wou je worden toen je klein was? 

Als kind keek ik heel hard op naar mijn grootvader, hij was agent bij ons in de gemeente. Lang wou ik net als hem agent worden maar met ouder worden is deze droom gaan varen. 

 

  • Hoe bent u in de koeltechniek terecht gekomen? 

Mijn vader is een doe-het-zelver en tijdens mijn jeugd heb ik hem met heel wat projecten geholpen: het maken van de trappen, het betegelen van de badkamer, afvoeren plaatsen, stopcontacten plaatsen, ... Dit heeft ervoor gezorgd dat ik in aanraking kwam met techniek en hiervoor geprikkeld werd. Na de eerste graad moderne wetenschappen wou ik een richting gaan doen waarin je meer met je handen mocht werken. Met deze gedachte ben ik gestart in de richting Elektrische technieken. Dit was de logische richting om dan in de derde graad door te stromen naar koel- en warmtechniek. Een richting met voldoende elektrische uitdagingen en waar je ook als vrouw gemakkelijk aan de slag kan.  

 

  • Zou je opnieuw voor koeltechniek kiezen indien je de keuze zou hebben?  

Ik zou zeker opnieuw kiezen voor deze richting. Je hebt heel veel mogelijkheden binnen de sector. Heel veel bedrijven zoeken verschillende profielen en ook als vrouw kan je gemakkelijk aan de slag gaan in de sector.  

 

  • Wat is jouw rol binnen VTI Zeebrugge en wat houdt dit precies in? 

In hoofdzaak ben ik leerkracht, daar gaat de grootste hap uit mijn tijdsbesteding naartoe. Daarnaast help ik met mijn collega mee om de examens van ons examencentrum in te richten. Als school hebben wij een examencentrum voor certificeringen waar heel wat administratie bij komt kijken. 

 

  • Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit? 

Om 8u25 begint de werkdag en gemiddeld geef ik een 7-tal uren per dag les. De andere uren van de dag spendeer ik in de administratie van het certificeringscentrum. Gemiddeld stop ik tegen 16u met werken op school. Maar als startende leerkracht stopt het meestal niet na het lesgeven. Gezien ik een technisch vak geef is het dus nodig om cursussen te maken of bij te werken. Denk maar aan de veranderingen binnen de koeltechniek, innovaties, nieuwe technologieën, … Het volgen van bijscholingen is dan ook cruciaal om constant op de hoogte te blijven.  

 

  • Wat zijn de voor- en/of nadelen verbonden aan je job? 

De job heeft heel wat voordelen. Zo heb je zeer comfortabele uren. De vaste vakantieperiodes zijn een groot voordeel maar kunnen soms ook wel als een nadeel ervaren worden. Verder geeft lesgeven veel voldoening en is het leuk om jongeren een vakgebied met toekomst bij te brengen. 

 

  • Wat zijn volgens jou de uitdagingen van de sector en hoe kan Frixis hieraan bijdragen? 

Een grote uitdaging in de nabije toekomst zal de nieuwe f-gasvordering zijn. Er komen heel wat nieuwigheden op ons af. Dit zowel voor de onderwijsinstellingen en certificeringscentra maar ook voor de technieker. Frixis moet haar leden hierin begeleiden zodat ze vlot en zonder zorgen verder kunnen werken in deze levensnoodzakelijke sector. Een andere uitdaging, die misschien nog groter is, is het aantrekkelijker maken van een technische richting en in het bijzonder koeltechniek. Enkel zo kunnen we het grote tekort aan koeltechnische profielen oplossen. De sector heeft dit nodig. Het is belangrijker dan ooit dat we als sector de handen in elkaar slaan en als school/scholen nog meer samenwerken met bedrijven. 

 

Hartelijk dank voor dit interview! We onthouden dat er voor vrouwen heel wat mogelijkheden zijn in de HVAC-R en dat het cruciaal is om als sector de handen in elkaar te slaan om het tekort aan koeltechnische profielen op te lossen. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!