Onze mensen: Eric Lefèvre

 

 

 • Hallo Eric, kun je jezelf voorstellen?     

Mijn naam is Eric Lefèvre, ik ben gescheiden en heb 2 volwassen kinderen. Ik ben 59 jaar en woon in de regio Bergen aan de grens met Frankrijk.   

 • Waar ben je te vinden als je niet aan het werk bent en hoe besteed je je vrije tijd het liefst?     

Ik ben te vinden achter de kachel of in mijn tuin, waar ik mijn planten en moestuin verzorg. Ik doe ook veel renovatiewerk aan een oud huis. 
Ik reis veel in Frankrijk en Italië, maar ook in West-Afrika (1 x Mali, 2 x Senegal, 1 x Gambia), Noord-Afrika (4 x Zuid-Tunesië en 4 x Marokko) en voor mijn werk, 1 x in Mauritanië en 1 x in Congo (ontwikkelingshulp voor het opzetten van scholen voor koeltechnici via ENABEL).   

Elke week ga ik wandelen met mijn partner en maak ik korte uitstapjes op mijn motor.   

 • Wat wilde je als kind worden?    

F1-coureur.  

 • Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?   

Na 15 jaar als koeltechnicus in commerciële koeling en airconditioning, gevolgd door 7 jaar in de farmaceutische industriële koeling, ben ik overgestapt op mijn echte roeping: lesgeven. Ik geef les in koel-, klimaatregelings- en warmtepomptechnieken aan het competentiecentrum Forem Environment in Bergen. Ik heb ook 14 jaar lesgegeven in een cursus sociale promotie aan de ”Arts et Métier” in Anderlecht in dezelfde periode als mijn carrière als koeltechnicus.  

 • Wat is je mooiste herinnering van het afgelopen jaar?    

Mijn nieuwe partner ontmoeten... maar zeker niet mijn operatie voor een hernia, die me enkele maanden immobiliseerde.  

 • Wat is je favoriete eten?   

Allerlei gerechten... vlees en witloof in al zijn vormen...   

 • Hoe is je passie voor koeltechniek ontstaan?   

Na mijn studie elektriciteit kwam ik per toeval terecht op een school voor koeltechniek in Brussel en het was een leraar, Guy Adam, die me een passie voor het vak bijbracht, omdat hij er zelf gepassioneerd door was.   

 • Wat zijn volgens u de belangrijkste voor- en nadelen van uw beroep?   

Koelmonteur zijn is een zeer technische en gevarieerde baan. De storingen die we vinden zijn een bron van voldoening. De nadelen zijn ongetwijfeld de stress die gepaard gaat met het feit dat we storingen oplossen in installaties die vaak bederfelijke voedingsmiddelen bevatten, dus haast is vaak geboden. Ook zijn de salarissen niet altijd evenredig met de verantwoordelijkheden die we hebben.   

 • Waarom zou je koeltechniek aanbevelen als vakgebied en sector?   

Het is een uniek beroep... zeldzaam... zeer gespecialiseerde technieken en een zekere mate van autonomie.   

 • Wat ziet u als de toekomst van de HVAC-R-sector?   

Een veelbelovende toekomst, vooral met de komst van warmtepompen in de verwarmingssector. De onbekende factor zijn zeker de wijzigingen in de regelgeving en dus in de koudemiddeltechnieken, maar het moet een uitdaging zijn om je daaraan aan te passen en de routine te vermijden.  

 • Tot slot, wat maakt je gelukkig?    

Het feit dat ik werk in een zeer bevredigend beroep, waarvoor ik een verhoogd enthousiasme voel.   

De wetenschap dat mijn kinderen evenveel voldoening hebben in hun werk als in hun privéleven.  

Hartelijk dank voor dit interview! We hebben geleerd dat koeling een integraal onderdeel is van jouw dagelijkse activiteiten, en dat deze sector een veelbelovende toekomst heeft met de komst van de warmtepompen.  

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!