Onze mensen – Marc Vanneste

Aan het einde van elke maand brengt " Onze mensen " u interessante en positieve verhalen uit de sector van koeling en luchtbehandeling.  

Voor deze editie konden we Marc Vanneste interviewen. Ingenieur elektromechanica, regeltechnisch expert en actieve duizendpoot 

 

  • Dag meneer Vanneste, kan je jezelf even voorstellen? 

Mijn naam is Marc Vanneste, geboren te Zwevegem in 1970. Mijn secundaire studies deed ik in het VTI, richting elektronica en ik ben afgestudeerd als ingenieur elektro mechanica met de optie sterkstroom. Vervolgens kreeg ik in 1995 de kans om te starten bij Frigro. 

  

  • Wat is jouw rol binnen Frigro en wat houdt dit precies in? 

Bijna 25 jaar ben ik productverantwoordelijke voor de elektronische sturingen en de elektrische schakelborden. Binnen deze job beheer ik het gamma van A tot Z: 

  • Nieuwe producten / opportuniteiten ontdekken via beurzen 
  • In samenspraak met onze leveranciers ideeën aanbrengen voor nieuwe producten of bestaande te optimaliseren 
  • Aan -en verkoop van producten 
  • Marketingstrategie bespreken 
  • Handleidingen maken 
  • Opleidingen geven 
  • Aanbiedingen voor klanten maken 
  • Assistentie geven telefonisch of ter plaatse, om alles in goede banen te leiden zodat het gewenste resultaat bekomen wordt 
  • … 

 

  • Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit? 

Een ruim deel van mijn tijd geef ik telefonische ondersteuning aan klanten. Dit gaat van het juiste type regelaar selecteren in functie van de wensen van de klant, tot een voorstel van parameters doorgeven waarmee de installatie correct zou moeten werken. 

De laatste 5 tot 10 jaar hoort daar ook het vanop afstand overnemen van een systeem bij, om via de registratie problemen op te sporen of installaties af te regelen.  

In de resterende tijd worden offertes gemaakt, opleidingen en handleidingen uitgewerkt en is er een continue zoektocht naar innovaties. 


  • Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent? 

Als zoon van landbouwers, help ik nog regelmatig bij mijn broer op het melkveebedrijf. Soms is dit om met de tractor te rijden, maar het liefste van al herstel ik machines of optimaliseer ik bestaande toestellen. Ik beschik thuis over een atelier waar ik stukken kan draaien, frezen en laswerken kan uitvoeren. Verder behaalde ik tien jaar geleden mijn jachtverlof en kan je me soms op zondag voormiddag terugvinden op een kleiduifschieting. Niets doen staat dus maar in heel kleine letters in mijn woordenboek. 

  

  • Hoe bent je in de koeltechniek terecht gekomen? 

Kort nadat ik afstudeerde had ik werk gevonden in een productie omgeving, maar na een jaar was ik zeker dat mijn toekomst daar niet lag. 

Via avondonderwijs zag ik dat het mogelijk was om een cursus koeltechniek te volgen. Door de melkkoeltank op de boerderij, wist ik dat daar zowel elektriciteit, elektronica als mechanica bij aan te pas komt. Na twee maanden avondonderwijs had ik al enkele keren de naam “Frigro” horen vallen en besliste ik om eens contact te nemen... En zo geschiedde… 

Om mezelf in te werken, hielp ik om de eerste prijslijst te maken. Hierdoor leerde ik alle componenten met hun eigenschappen kennen. Kort nadat de prijslijst was afgewerkt maakte ik offertes voor compressoren, verdampers, … en elektronica. Daarna kreeg ik de verantwoordelijkheid over het deel elektronica. 

  

  • Zou je hier opnieuw voor kiezen indien je de keuze zou hebben?  

Zeer zeker! Koeltechniek is een zeer uitdagende sector die voortdurend in beweging is. Ideaal om op technisch gebied van de ene in de andere uitdaging te vallen. 

  

  • Wat zijn de voor- en/of nadelen verbonden aan je job? 

Binnen Frigro werken we met een mix van jonge en meer ervaren collega’s samen, zo leer je zelf veel bij en kan je jouw eigen kennis overdragen. Bovendien kom je ook in rechtstreeks contact met leveranciers, klanten en eindklanten, waardoor alle dagen een verschillend verloop kennen. De koeltechnische sector is volop aan het evolueren, uitdagingen genoeg, zodat we de trein niet missen. 

  

  • Als regeltechnisch expert draai je al geruime tijd mee in de koeltechnische wereld, hoe heb je de regeltechniek zien evolueren? 

In plaats van een elektrische regeling met timers en mechanische dooiklokken heb je nu sturingen via een kleine elektronische regelaar. Naast de plaats besparing in de schakelkast heb je nu ook veel meer functies beschikbaar: compressoren worden met frequentie regelaars aangestuurd, je hebt ventilatoren met EC technologie en de master is een kleine regelunit die met een PID algoritme de juiste aansturing geeft. 

Tijdens mijn studies (30 jaar geleden) was er een gastspreker die vertelde dat hij de eerste weken naast de koelinstallatie sliep, om deze te kunnen opvolgen. Nu plaatsen we een XWEB die vanop afstand bereikbaar is, zodat we, vanaf waar we dat ook maar wensen, een installatie kunnen opvolgen en een melding ontvangen als er iets dreigt mis te lopen of zelfs parameters kunnen aanpassen. Dankzij IT, bus-systemen en de cloud is er communicatie tussen de verschillende onderdelen onderling, waardoor het leven van de koeltechnicus heel wat aangenamer is geworden. 

  

  • Wat zijn volgens jou de uitdagingen van de sector en hoe kan Frixis hieraan bijdragen? 

Uitdagingen zijn er talrijk, maar één van de belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de richting koeltechniek meer in de kijker komt. Momenteel is er een groot tekort aan koeltechniekers. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jonge koeltechniekers in spé geen vrees hebben van elektronica of IT. Zowel in warmtepompen als in traditionele koelinstallaties is alles van op afstand op te volgen, waardoor regelelektronica en IT-toepassingen een enorm grote rol spelen.  

 

  • Is er nog veel evolutie te verwachten in regeltechniek? 

De regeltechniek is de lijm van de koelinstallatie! Deze zorgt ervoor dat alle componenten goed samen werken en door toenemende maatregelen rond milieu en veiligheid zal de elektronica dit voor een deel op zich moeten nemen. Vandaag werken we reeds met PLC’s om de functies die standaard regelaars niet kennen, toch uit te voeren. Het meten en communiceren tussen regelaars onderling zal, volgens mij, in de toekomst nog veel meer aan belang toenemen.  
 
 

Hartelijk dank voor dit interview! We onthouden dat men zich in de koeltechniek nooit verveelt, dat regeltechniek de lijm van de installatie is en dat elektronica de komende jaren nog belangrijker zal worden. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!