Onze mensen – Philip Depoorter

Op het einde van elke maand is er “Onze mensen” met interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector.

Deze maand mochten we Philip Depoorter interviewen. Hij is specialist in wetgeving, normen, subsidies in de HVAC sector en lesgever in verschillende sectorrelevante opleidingen. 


Dag Philip, een aantal leden kennen jou als voorzitter van de werkgroep verdelers airco/warmtepompen. Kan je jezelf even voorstellen?  

Ik ben Philip Depoorter, 55 jaar. Ik woon in Geraardsbergen samen met mijn vrouw Sandra. We hebben twee volwassen dochters. Op 1 mei is ons eerste kleinkind, Flor, geboren. 

Ik ben master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en werk als Association Manager voor Vaillant Group Belgium. Vaillant Group zet hoofdzakelijk warmtepompen, verwarmingsketels, buffervaten, SWW- boilers, regelaars en hydraulische toebehoren van de merken Vaillant en Bulex op de Belgische markt. Als Association Manager vertegenwoordig ik Vaillant Group in de belangrijkste Belgische associaties in de sector van HVAC en koeling. Ik volg de evoluties in de wetgeving, de normering, de subsidieregelingen, … op de voet en rapporteer die zowel aan mijn collega’s in België als in het moederbedrijf in Duitsland.  

Daarnaast ben ik lid van twee NBN-normcommissies en uiteraard ook (via Vaillant Group Belgium) van Frixis. Ik zetel in het directiecomité en neem de functie van voorzitter van de werkgroep B2WPAC waar. 

 

Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent? 

Drie avonden in de week kunnen jullie mij vinden op de Syntra/Nxtpro campus te Aalst. Daar ben ik lesgever in verschillende HVAC-opleidingen gaande van de ondernemersopleiding, brandertechniek, normering en hernieuwbare energie. De vierde avond van de week gaat één keer in de maand naar de vergadering van het directiecomité van Frixis. Het directiecomité is de plek waar de bestuursleden en de voorzitters van de stuurgroepen maandelijks het extern beleid van Frixis bepalen. 

In de tijd die overblijft maak ik regelmatig een stevige wandeling. Dit is een hobby die ik ontdekte tijdens de eerste corona-lockdown. Verder kan ik altijd van een rustige namiddag of een uitstapje met mijn gezin genieten, iets wat niet zal minderen nu de kleine Flor er is! 

  

Jij bent recent voorzitter van de werkgroep B2WPAC geworden. Kan je kort uitleggen wat deze werkgroep inhoudt? 

Ik werd in november 2011 verkozen tot voorzitter van de afdeling B2/WPAC, die de fabrikanten, invoerders en groothandelaars van warmtepompen en luchtbehandelingstoestellen (airco’s) verenigt. Tijdens de vergaderingen worden marktevoluties en algemene trends besproken. Daarnaast worden ook topics besproken die voor onze sector belangrijk zijn. Dat kan gaan van de leden informeren over de stand van zaken, tot het vormen van een gemeenschappelijk standpunt waarmee Frixis naar instanties kan stappen. 

  

Wat zijn volgens jou de uitdagingen van de sector en hoe kan Frixis hieraan bijdragen? 

De uitdaging van de sector is volgens mij dubbel. Enerzijds dienen nieuwe gebouwen én ook het bestaande gebouwenpark met hernieuwbare energie verwarmd te worden tegen 2050. De huidige renovatiegraad is hiervoor absoluut onvoldoende. De energietransitie moet versneld worden door hernieuwbare energie betaalbaar te maken, niet alleen op het vlak van de investering maar vooral op het vlak van de energieprijzen. In die energietransitie zullen warmtepompen een cruciale rol spelen. Frixis dient volgens mij te blijven aandringen om verschillende taksen uit de elektriciteitsprijs te halen om dit te kunnen realiseren. 

Anderzijds kan het potentieel van warmtepompen in de energietransitie slechts ten volle worden benut indien er voldoende geschoolde installateurs en technici zijn om de warmtepompen te installeren, op te starten, te onderhouden en indien nodig te herstellen. Dit zou wel eens dé bottle-neck voor de warmtepompsector kunnen worden. Frixis dient hier zijn inspanningen, om opleidingen met alle mogelijke middelen te ondersteunen en te promoten, nog te versterken. 

 

Hoe zie jij de toekomst? 

De energietransitie is aan de gang maar dient nog op kruissnelheid te komen. Dit biedt ongeziene opportuniteiten voor de verwarmings- en de koelsector. Het blijft een belangrijke sector want ook na 2050 hebben gebouwen nog verwarming en koeling nodig. Zowel de nabije als de iets verdere toekomst van al wie onze sector komt versterken, is verzekerd. 


Philip, hartelijk dank voor dit interview. We onthouden dat de toekomst van onze sector verzekerd is en dat geschoolde technici broodnodig zijn om de energietransitie te garanderen. 

 

Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen?
We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!