RESCert – goedgekeurde procedure

Het certificatiesysteem voor installateurs (RESCert) werd oorspronkelijk door de 3 gewesten goedgekeurd om erop toe te zien dat installateurs goed opgeleid worden en installaties op een conforme manier worden geplaatst. Deze certificaten zijn 7 jaar geldig in Wallonië en Vlaanderen, en 5 jaar geldig in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Belgische gewesten beslisten dat installateurs, die hun certificaat met 7 (of 5) jaar willen verlengen, een opfrissingscursus moeten volgen én moeten slagen voor een examen. Zo wil men ervoor zorgen dat kandidaten zich bijscholen en op de hoogte zijn van de recente wijzigingen in hun vakgebied, zowel op vlak van wetgeving als op vlak van nieuwe technologieën. 

 

Voordelen 

Aan het behalen van een RESCert-certificaat, zijn veel voordelen verbonden. Zo creeërt dit vertrouwen bij (potentiële) klanten en kunnen uw klanten gebruik maken van premies van distributienetbeheerders, wat u een commercieel voordeel t.o.v. concurrenten oplevert. Opgelet, een RESCert-certificering is niet gelijk aan een koeltechnische certificering! 

 

Vlaanderen 

De Vlaamse regering keurde op 23 april de procedure tot het verlengen van het certificaat definitief goed. Zo kan u in de laatste 2 jaar dat uw certificaat geldig is, de nodige stappen nemen om dit te verlengen: 

  • Inschrijven bij een erkende opleidingsinstelling 
  • Het handboek via zelfstudie doornemen; 
  • 3 uur bijscholing volgen in een erkende opleidingsinstelling;  
  • Slagen voor het opfrissingsexamen bij een erkende exameninstelling; * 
  • Een aanvraag indienen tot verlenging van zijn certificaat bij het certificeringsorgaan. 

*Dit opfrissingsexamen bestaat uit 50 à 200 mogelijke examenvragen (afhankelijk van de technologie) waaruit er 15 gesteld worden. 

Hier kan u meer informatie terugvinden over de procedure.

Hier kan u alle deelnemende opleidingsinstellingen, per onderwerp, terugvinden.  
Deze lijst wordt regelmatig geupdate. 

 

Brussel 

In Brussel blijft de lopende procedure ongewijzigd. Momenteel worden er op het Brussels Hoofdstedelijke grondgebied, geen opleidingen inzake RESCert-certificeringen georganiseerd. Men erkend evenwel certificeringen die werden toegekend in Vlaanderen of Wallonië. 

Hier kan u meer informatie terugvinden over de lopende procedure. 

 

Wallonië 

In Wallonië is het RESCert-certificaat gekend als het Qualiwall certificaat. De geldigheid van dit certificaat werd onlangs verlengd van 5 naar 7 jaar, verder blijft de lopende procedure ongewijzigd. Ook certificaten die in Brussel of Vlaanderen werden toegekend, worden in Wallonië erkend. 

 

Heeft u verdere vragen, aarzel niet om contact op te nemen. Dit kan via de gekende Frixis-kanalen: 02 215 18 34 of info@frixis.be. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!