Verslag seminarie Frixis 25/04/2023

Als beroepsvereniging willen we onze leden o.a. informeren en verenigen. Tijdens een seminarie komen deze 2 zaken samen. De leden schaven hun kennis bij en maken van de gelegenheid gebruik om de banden aan te halen of te netwerken. Tijdens het seminarie van 25 april kwamen enerzijds PED voor de kleine koeltechnieker, en anderzijds auteursrechten aan bod als onderwerp. Via dit artikel brengen wij u een kort verslag van een interessante avond en maken we u graag warm voor één van onze toekomstige evenementen.

 

PED voor de kleine koeltechnieker 

PED gaat over een aantal richtlijnen inzake drukapparatuur in Europa. Deze richtlijn is van toepassing op drukapparatuur met een maximaal toelaatbare druk van meer dan 0,5 bar. Denk hierbij aan drukvaten, installatieleidingen, samenstellen, …  

De eisen voor drukapparatuur werden overlopen en we kwamen te weten dat elk drukapparaat onder een bepaalde veiligheidscategorie valt met bijhorende conformiteitsbeoordelingsprocedure. 

De presentatie bevat een aantal tabellen die u helpen bij het bepalen van de veiligheidscategorie en geeft duidelijk aan welke stappen u moet nemen om te voldoen aan de PED.  

U kan deze presentatie HIER terugvinden. 

 

Auteursrecht binnen de koeltechniek 

Hoewel we denken dat auteursrecht een ver van mijn bed show is, toonde Kurt Van Damme aan dat we er vaker mee in contact komen dan gedacht. Denk maar aan teksten of afbeeldingen op uw website, sociale media, e-mailberichten, scans, fotokopieën, … Belangrijk dus om zich in orde te stellen en onaangename verrassingen te vermijden.  

Aan de hand van praktische voorbeelden met een grappige noot werd deze anders droge materie toegelicht en werden handige tips en tricks gegeven die ervoor zorgen dat u zich beschermt tegen boetes en sancties. 

Daarnaast sloot Frixis ook een sectorovereenkomst af met Reprobel, de beheersvennootschap die wettelijke vergoedingen beheert voor auteurs, die ervoor zorgt dat Frixis-leden minder moeten betalen. Meer info over deze sectorovereenkomst kan u hier (link) nalezen.  

De volledige presentatie over auteursrecht kan u HIER terugvinden. 

 

Heeft u suggesties voor thema’s die zeker aan bod moeten komen op één van onze volgende infosessies, contacteer ons dan via info@frixis.be

 

Toekomstige evenementen 

Midden juni organiseren we een webinar over “de hervorming van het vennootschapsrecht”. Aangezien het gaat om wijzigingen waar elke vennootschap en vereniging mee te maken krijgt, willen we u hierover (in samenwerking met BDO) informeren. Meer informatie over dit webinar volgt.

Verder dit jaar organiseren we opnieuw een seminarie over nog te bepalen onderwerpen. Meer info volgt later via één van onze nieuwsbrieven.

Noteer ook alvast 16 november in uw agenda, dan gaat traditiegetrouw het jaarfeest van Frixis door. Ook hierover volgt later meer. 

 

Heeft u vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen via 02 215 18 34 of info@frixis.be.   

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!