Vragen aan Frixis - december 2022

Dagelijks ontvangt Frixis heel wat koeltechnische en aanverwante vragen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat deze vragen én antwoorden voor al onze leden interessant kunnen zijn, brengen we op regelmatige basis “Vragen aan Frixis”. In deze editie hebben we het over de opstart van een koelinstallatie, het opslaan van gasflessen en het jaarlijkse onderhoud.


  • Wat is er wettelijk verplicht is bij de opstart van een koelinstallatie?

In de eerste plaats moet de installatie voorzien worden van een onderhoudsfiche of instructiekaart (zie EU 517/2014 en EN378). Lees hier het volledige antwoord. (wetgeving)


  • We krijgen regelmatig de vraag naar een onderhoudscontract voor onze warmtepompen/airco’s. Hebben jullie hier een voorbeeldcontract van dat we zouden kunnen gebruiken? 

In de ledenzone kan je een modeldocument terugvinden dat je naar wens kan aanpassen: link


  • Wat zijn de wettelijke bepalingen voor de opslag van mijn gasflessen, stikstof, freon, recupflessen, .... ? Is het voldoende om deze in een gasflessenopslag kooi te plaatsen?  Moet er een minimum afstand van bepaalde gasflessen zijn? 

Alle gasflessen worden bij voorkeur buiten opgesteld om schokgolven te vermijden bij ontploffing. Bovendien is opslag van gasflessen in de buitenlucht beter bereikbaar voor hulpdiensten. Lees hier het volledige antwoord. (wetgeving)


  • Een verplicht jaarlijks onderhoud aan een koelinstallatie, wat houdt dat precies in? 

Voor het verplichte jaarlijkse onderhoud van een installatie moet je de gebruikershandleiding van de fabrikant volgen. 
Lees hier het volledige antwoord. (wetgeving)


Heeft u zelf een vraag? We helpen u graag verder. U kunt ons hiervoor bereiken via de gekende kanalen info@frixis.be en 02 215/18 34.  

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!