Wat te doen met R-404A of R-507A koel- of luchtbehandelingsinstallatie?

In de Europese F-gas wetgeving EU 517/2014 worden de koudemiddelen R-404A en R-507A versneld uitgefaseerd. Dit zijn koudemiddelen met een GWP-waarde (*) boven de 2.500.
Vanaf 1 januari 2020 mag u installaties alleen nog bijvullen met gerecycleerd R-404A of R-507A.
Vanaf 1 januari 2030 is het gebruik van deze koudemiddelen zelfs geheel verboden.

Het verbod geldt niet voor:

  • Installaties met een nominale inhoud <10 kg. (40 ton CO2-equivalent of meer);
  • Vriestoepassingen die met een temperatuur onder de – 50 °C werken;
  • Militaire apparatuur.

De beschikbaarheid van R-404A/R-507A is onzeker. Enkele producenten van deze F-gassen hebben aangekondigd om in de loop van 2018 reeds te stoppen met het op de markt brengen ervan. De reden hiervoor is te vinden in de zeer strenge maximale quotaregeling waarmee deze producenten te maken hebben.

Wat zijn de consequenties?
Hebben uw klanten R-507A of R-404A installaties, dan mogen deze blijven werken. Er zou echter een tekort kunnen ontstaan aan gerecycleerd koudemiddel. Sedert januari 2015 wordt het op de markt brengen van deze koudemiddelen stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 1 januari 2020 mogen de nieuw geproduceerde koudemiddelen
R-404A en R-507A niet meer gebruikt worden. Vanaf die datum mogen installaties alleen nog met geregenereerd R-404A en R-507A worden bijgevuld.  De verwachting is dat er daardoor tekorten aan geregenereerd R-404A en R-507A koudemiddel ontstaan. 
We moeten u waarschijnlijk niet vertellen dat het prijsopdrijvend effect hierdoor al zeer goed voelbaar is.  De aankoop van deze koudemiddelen is al extreem in prijs gestegen. 

Wat kan u doen?

  • Zorg voor lekdichte installaties. Adviseer uw klant om zijn installaties regelmatig te laten controleren op lekken. Hij is dit trouwens verplicht.
  • Gebruik koudemiddel met een lage GWP-waarde. Er zijn inmiddels voldoende koudemiddelen op de markt die als goede vervanger kunnen dienen van
    R-404A en R-507A. Laat u adviseren door uw koelmiddelenleverancier.
  • Zijn de installaties uitgerust met de juiste componenten, zodat corrosie en aantasting vermeden wordt
  • Zijn de installaties koeltechnisch en elektrisch goed ingeregeld en afgesteld?


Informeer uw klanten over de mogelijkheden om om te schakelen naar andere koudemiddelen met een lage GWP. U kan zich zelf op voorhand laten adviseren door uw koelmiddelenleverancier die u op zijn beurt kan begeleiden in de juiste keuze.
 ​

(*) GWP: Global Warming Potential

 

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!