Werkplekleren leerlingen VTI Tielt bij Industriële Koeltechniek Roose

Op 18 januari 2024 waren de leerlingen van het 5e jaar Electromechanica optie Energietechnieken van het VTI te Tielt uitgenodigd voor een sessie werkplekleren in het bedrijf. Ook Frixis was van de partij om de leerlingen een warme introductie te geven in de boeiende wereld van de HVAC-R. 

De technisch verantwoordelijke startte de opleiding met de 4 basiscomponenten en het bijhorende Log PH-diagram. Daarna was er een korte uitleg over de werking van ammoniakinstallaties. Ook het belang van sturingen en elektronica werd uitgebreid toegelicht. Het tweede deel van de theorie werd gebracht door de Frixis adviseur Diederik Vanneste. De leerlingen kregen een overzicht van de meest gebruikte groot- en eenheden in de koeltechniek. De certificering van technieker en bedrijf en als afsluiter info over de evolutie van de koudemiddelen. 

Nadien kon de opgedane theoretische kennis meteen omgezet worden in de praktijk. Onder het motto “meten is weten” werd in het ruime atelier met behulp van manifold en warmtebeeldcamera de nodige metingen gedaan op een F-gas installatie in bedrijf. 

Daarnaast konden de leerlingen een splinternieuwe CO2-centrale en een ammoniakcompressor bewonderen. Tijdens deze sessie kregen de leerlingen nog wat tips mee omtrent veilig werken aan koelinstallaties.   

Als afsluiter na een heel drukke maar leerzame namiddag gingen de leerlingen naar huis met een goodiebag. 

Zoals gemeld steunt Frixis elk initiatief ter verbetering van kwantiteit en kwaliteit van het onderwijs en opleiding in onze sector. 

Heeft u vragen, voorstellen of soortgelijke acties? Contacteer ons dan zeker via info@frixis.be of 02 215 18 34. 

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!