EHBO – veiligheid in de koeltechniek

Algemene veiligheid 

Net als u vinden wij de veiligheid van uw medewerkers heel belangrijk. In de ledenzone op de Frixis-website kan u daarom een document terugvinden met algemene veiligheidsrichtlijnen. Is dit document nog niet aanwezig in de werkplaats, druk het dan zeker af en ga na hoe u, uw vermoedelijk reeds veilige werkplaats, nog veiliger kan maken. Het is ook aan te raden om dit document op te nemen in het welkomstpakket van nieuwe medewerkers zodat ook zij op de hoogte zijn van deze veiligheidsvoorschriften. 

Verder zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) essentieel en bijna overal verplicht. Werkschoenen met stalen tip en zool, gepaste werkkledij en een veiligheidsbril beschermen u en uw personeelsleden bij blootstelling aan gevaarlijke situaties. 

 

Veilig werken met brandbare koelmiddelen 

Werken met (brandbare) koudemiddelen is een belangrijk onderdeel van de job van een koeltechnieker. Hoeveel ervaring u ook heeft, een ongeluk zit soms in een klein hoekje verscholen. De fiche, “Veilig werken met brandbare koelmiddelen van Real Alternatives Europe”, die u kan terugvinden in de Frixis-ledenzone beschrijft hoe u, met onder andere koelwaterstoffen en andere, brandbare koudemiddelen veilig aan de slag gaat. Een must read voor elke koeltechnieker.   

Daarnaast zijn er, afhankelijk van het koudemiddel waar u, en/of uw personeel, mee aan de slag gaan, specifieke informatiefiches (MSDS) die u bij de leverancier van uw koelmiddelen kan verkrijgen.  

 

EHBO 

Voor het geval er toch direct contact is geweest met koudemiddelen, heeft Frixis de “EHBO bij contact met koudemiddelen” infofiche voor u klaar staan. Daarop vindt u per mogelijke situatie wat u wel en niet moet doen en wie u dient te verwittigen. Zorg dat deze infofiche zeker aanwezig is op de werkplek en/of in de servicewagen(s). 

Wat het EHBO kistje betreft, is het aangeraden dat iedere technieker er één ter beschikking heeft. Kleine wonden correct verzorgen, voorkomt achteraf vaak veel ellende. Denk hierbij aan reinigen en ontsmetten. Een pleister voorkomt ook dat er nog meer vuil in de wond kan binnendringen.  

 

Verder wensen wij u, en uw medewerkers, veel veilige werkdagen en hopen we dat u bovenstaande documenten nooit nodig heeft. Heeft u verdere vragen, aarzel niet om contact op te nemen. Dit kan via de gekende Frixis-kanalen: 02 215 18 34 of info@frixis.be.  


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!