Onze mensen: Michaël Renaers

 • Dag Michaël, kan je jezelf even voorstellen? 

 Ik ben Michael Renaers, geboren in het jaar 1981 en afgestudeerd als graduaat Elektromechanica, optie klimatisatie. Sinds 2004 werk ik als leraar op een secundaire school in Sint-Truiden, Hasp-O Centrum, waar ik lesgeef in het vakgebied koel-en warmtetechnieken. 

 • Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent en hoe breng je graag je vrije tijd door? 

In mijn vrije tijd hou ik me graag bezig met fietsen (zowel wegfiets als mountainbiken) of tussen mijn oldtimer bromfietsen Het restaureren van oldtimer brommers en motoren is een passie die ik sinds mijn tienerjaren heb. 

 • Wat wou je graag later worden toen je nog een kind was? 

 Als kind droomde ik ervan gevechtspiloot te worden, jammer genoeg ben ik erachter gekomen dat ik geen hoge tonen hoor, waardoor dit nooit had kunnen lukken. 

 • Hoe ziet je loopbaan er tot nu toe uit? 

Na mijn hogeschool studies heb ik een tijdje gewerkt bij Vos Technics in Herk-de-Stad waar ze industriële koelinstallaties bouwen. Erna ben ik via de onderwijspool in het onderwijs terechtgekomen, initieel om te proeven of het lesgeven iets voor mij was.... Ik ben begonnen in het vakgebied elektriciteit, hierna kwam verwarming en koeltechniek erbij. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en geef ik nog steeds graag les!   

 • Wat is uw fijnste herinnering van het afgelopen jaar?  

Ik probeer uit elke nieuwe ervaring positieve herinneringen te halen, om hieruit de fijnste te filteren is dus niet zo gemakkelijk. Ik vrees dat het er teveel zijn...   

 • Wat is uw lievelingsgerecht? 

 Ik ben een echte Bourgondiër en weet zeer veel verschillende gerechten te appreciëren, van verfijnd tot de klassieke dagelijkse Belgische keuken. Echter een goei frietje kan mij steeds bekoren.  

 • Hoe is de passie voor Koeltechniek ontstaan? 

Op de hogeschool merkte ik tijdens de lessen al vrij snel op dat koeltechniek me net iets meer fascineerde dan verwarmingstechniek. Beide sectoren zijn evenwel boeiend, maar mijn hart gaat uit naar het zuivere koeltechnische domein met al zijn facetten. 

 • Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen aan je job? 

 Lesgeven kan enorm veel voldoening geven als je jongeren weet te begeesteren over jouw vakgebied, de andere kant van de medaille is helaas dat het jongere publiek ook geëvolueerd is en soms is het moeilijk om de motivatie erin te houden. 

 • Waarom zou je koeltechniek aanraden als vakgebied en sector? 

Omdat het de meest boeiende sector is in de energietechnieken. In quasi alle processen en sectoren is koeltechniek onlosmakend verbonden in onze dagdagelijkse activiteiten. Van voeding tot industrie, alsook ik de medische sector. Ik noem het een gouden stiel!  

 • Hoe ziet de toekomst van HVAC-R er volgens jou uit?  

Heel hard evoluerend sowieso met de F-gas regelgeving. Niettemin is het een uitdaging waarvoor de toekomstige HVAC-er zich voor zal moeten inzetten. Gelukkig zijn koeltechniekers gepassioneerde mensen die deze uitdagingen met beide handen omarmen. 

 • Tot slot: wat kan jou blij maken? 

Ik kan blij worden van heel veel dingen, bijvoorbeeld een oud-leerling die het zeer goed doet in de sector of zelfstandig geworden is, maar de warmte van mijn gezin, die maakt mij het meeste blij. 


Bedankt voor dit interview! We onthouden dat koeltechniek onlosmakend verbonden is in onze dagdagelijkse activiteiten en het “een gouden stiel” is om in te werken. 

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!