Onze mensen – Thijs Van den Brande
Elke maand brengt "Onze mensen" u interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector.
Thijs Van den Brande is Environmental Research Specialist, vader van 3 en levensgenieter.
- Dag Thijs, kan je jezelf even voorstellen?
Ik ben Thijs Van den Brande, 35 jaar oud en werkzaam als Environmental Research Specialist bij Daikin. Dit is een unieke functie waarbinnen ik de opdracht heb om te kijken hoe we met al onze producten kunnen bijdragen aan het behalen van o.a. de doelstellingen van de EU green deal, maar evengoed ook welke impact gewijzigde wetgeving kan hebben op warmtepompen, chillers, luchtgroepen, … Daarnaast ben ik ook co-voorzitter van het Warmtepompplatform waar we fabrikanten, installateurs, universiteiten, hogescholen, studiebureaus samenbrengen om samen na te denken over de toekomst van de warmtepomp in ons land.
- Waar vinden we jou als je niet aan het werk bent?
Tegenwoordig ben ik weer wat vaker op de (gravel)fiets terug te vinden. Even het hoofd leeg maken terwijl ik door de natuur rij, daar kan ik van genieten. Daarnaast zijn onze avonden en weekends ook drukbezet met het sport- en hobbyprogramma van onze drie zonen en speel ik zelfs ook één keer per week mee in de hockey ploeg van de club van onze kinderen. Altijd leuk om de ouders van vriendjes zo op een andere manier te leren kennen.
- Wat wou je worden toen je nog een kind was?
Als kind zei ik altijd dat ik architect wilde worden en prachtige bruggen wou ontwerpen. Hoewel er in mijn thuisstad Antwerpen over niets anders dan een brug voor de Antwerpse ring of een brug over de Schelde werd gepraat, brachten mijn studies als Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde me op een ander pad, dat van duurzame energie in gebouwen.
- Hoe ziet je loopbaan er tot nu toe uit?
Na mijn studies heb ik een tijdje gewerkt aan de KU Leuven als wetenschappelijk onderzoeker en assistent ‘installaties in gebouwen’. Ik onderzocht wind- en regenstromen in de stedelijke omgeving en verdiepte me in allerlei modeleertechnieken. Daarnaast engageerde ik me ook in politiek en beleidswerk uit interesse in regelgeving en de drive om onze omgeving telkens weer een beetje beter te maken. Vooraleer ik bij Daikin terecht kwam werkte ik een aantal jaren voor het Bisdom Antwerpen om hen te helpen om enkele processen te herstructureren, historisch erfgoed te beheren en complexe vastgoeddossiers op te lossen. De rode draad doorheen mijn carrière tot nu toe was dus telkens verschillende belangen te stroomlijnen en het beste in mensen en projecten naar bovenhalen.
- Wat is je fijnste herinnering van het afgelopen jaar?
Het voorbije jaar hebben we, over de grenzen van organisaties heen, samengewerkt aan een code van goede praktijk rond het geluid van buitenunits van warmtepompen. We werkten samen aan een concrete oplossing waar installateurs en steden en gemeenten mee aan de slag kunnen. Het was dan ook zeer leuk te zien dat op het einde al die puzzelstukjes samenvielen.
- Wat is uw lievelingsgerecht?
Zelfgemaakte pizza, een eenvoudige pasta of gewoon frietjes.
- Hoe is de passie voor koeltechniek ontstaan?
Vanuit mijn interesse in duurzame energie en de duidelijke rol die warmtepompen daarin innemen kwam ik redelijk snel in contact met koeltechniek. Al snel fascineerde het me, zeker wanneer ik dieper dook in de wetgeving en hoe deze moet inspelen op de diverse eigenschappen van koelmiddelen.
- Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen aan je job?
De voldoening is zeer groot. In onze sector zijn we elke dag weer bezig om mee vorm te geven aan de energietransitie. Soms is dit ook wel een nadeel want alles is in beweging op verschillende snelheden. Als er dan één stukje wat trager beweegt kan dat wringen en onzekerheid geven.
- Waarom zou je koeltechniek aanraden als vakgebied en sector?
Koeltechniek is een sector waarin je constant uitgedaagd wordt maar ook waar je direct resultaat kan zien van je werk. Als creatief en technisch persoon is het een zeer aangename sector om in te werken.
- Hoe ziet de toekomst van HVAC-R er volgens jou uit?
De klassieke opdelingen en rolverdelingen in de sector zullen de komende jaren nog meer vervagen en er zullen nieuwe profielen in de plaats komen. Bij bedrijven zien we dat bijvoorbeeld energiemanagers een grotere rol beginnen te spelen. Als de HVAC-R geen geheimen meer heeft voor hen, kunnen ze een enorme impact hebben en mooie resultaten boeken. Ook in de residentiële sector zullen er volgens mij kansen komen voor zo’n soort energieregisseurs die systemen doen samenwerken.
- Tot slot: waar word jij blij van?
Een fietstochtje in de zon, een korte stop met een heerlijk gekoeld drankje en daarna thuis komen in een warm huis. Die laatste twee uiteraard dankzij de koeltechnische sector.
Bedankt voor dit interview Thijs! We onthouden dat HVAC-R een aangename sector is voor wie creatief en technisch is en dat de toekomst heel wat mogelijkheden biedt voor dit vakgebied.