Periodieke lekdichtheidstesten: wat is periodiek?

Naar aanleiding van een vraag van één van onze leden en contact met de Vlaamse overheid hieromtrent biedt Frixis u graag enige duidelijkheid. Er ontstond een discussie met een inspecteur omtrent periodiciteit. Is om de 3-6-12 maanden (in functie van CO2-equivalenten) exact op de dag juist ‘periodiek’?
 
Als je met de wagen naar de autocontrole gaat, en je gaat een paar dagen vroeger dan de deadline naar de keuring, dan zal de keer daarna je termijn niet vervroegd zijn.
 
Zo wordt ook het gezond verstand toegepast wat periodieke lekcontroles betreft. Als je de periodieke lekcontrole als installateur doet op een vrijdag omdat de vervaldag op een zondag is, dan zal 3-6-12 maanden later die deadline niet met 3 dagen vervroegd zijn.
 
Dat is logisch, want het doel van die controles is immers om zeker te zijn dat er geen lekken zijn binnen een bepaalde termijn. Echter bleek dit niet voor iedereen even duidelijk te zijn.
  
Na contactname met de Vlaamse overheid waar we dit aangekaart hebben, heeft men ons verzekerd dat ook de inspecteurs dit zo zullen toepassen bij controle. Probeer echter zo kort mogelijk voor de vereiste datum de controles uit te voeren. Wij raden aan in een tijdspanne van 2 weken voor de vereiste datum.
  
Natuurlijk is het zo dat de Vlaamse regelgeving zo strikt geschreven is om misbruiken tegen te gaan, maar toch pleiten we ervoor dat de regels worden aangepast volgens dezelfde redeneringen als bv. de autokeuring.

Hebt u, ondanks al onze inspanningen toch een andere ervaring of discussie? Aarzel dan niet om Frixis te contacteren (info@frixis.be of 02/215 18 34) en ons hiervan op de hoogte te brengen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!