Onze mensen 7 – Charles Leusche

Op het einde van elke maand, kan u een nieuwe editie van “Onze mensen” lezen waarin we interessante verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen.  

In deze editie van "Onze mensen" maakt u kennis met Charles Leusche. Electromecanicien met heel wat ervaring in de koeltechnische sector, golfspeler en lid van Frixis. 

 

Dag Charles, kan u zich even voorstellen? 

Ik ben Charles Leusche, ik ben 59 jaar en ik ben samen met Fabienne. Ik heb een zoon die dit jaar zijn 18e verjaardag vierde. Ik ontdekte 4 jaar geleden, een beetje uit noodzaak, de golfsport. Voor mijn gezondheid moet ik eigenlijk sporten maar wandelen om te wandelen kan me niet boeien, hardlopen nog minder en de regio waar ik woon is niet erg vlak om te fietsen. Dus tijdens het golfen combineer ik het nuttige met het aangename. Dat is een beetje mijn levensfilosofie. (Ik heb het over het koppelen van het nuttige aan het aangename.) Er gaat niets boven een weekendje naar een uitzonderlijke plek om een frisse neus te halen terwijl je door een 18-holes baan gaat. 

Aan het begin van 2021 heb ik, na het verlies van mijn toenmalige job, de kans gekregen om het bedrijf TECNIGEL over te nemen. Het is een Luikse KMO die actief is in de staalindustrie, installatie van HVAC en koeling. Dit zijn industrieën waarin ik intussen bijna 30 jaar ervaring in heb. 

Zo volgde in een technische opleiding (elektromechaniek) waarna ik ervaring op deed bij de zeemacht, Sabena, Belgian Shell Industrie, Pme clim in Brussel, Luxemburg en Luik. Het is voor mij heel normaal dat ik ervoor koos me in deze vakgebieden te verdiepen. FN, Sabena en Shell hebben me geholpen mijn technische kennis en talen te ontwikkelen. Shell en het MKB hebben mij de zin voor bedrijfsvoering helpen ontwikkelen. Dit is ook het onderdeel waar ik het meest van geniet, vanwege het contact met de klanten. Elke keer wacht me een nieuwe uitdaging met mensen die vaak (soms) luisteren om bij te leren en die mijn advies en aanwijzingen waarderen. 

  

Aan welke activiteit spendeert u gemiddeld de meeste tijd tijdens een werkdag?  

Voor mij begint een werkdag om 6u. Rond 7u/7u30 kom ik aan op het bureau waar ik het werk overloop met mijn technische medewerkers. Daarna vertrekken de techniekers om hun geplande installaties en onderhouden uit te voeren. 

Ik neem de opvolging van offertes, bestellingen, … voor mijn rekening. Ik leg afspraken vast en bezoek klanten en/of prospecten. Kortom, de administratie van een KMO waarbij ik de medewerking van een efficiënte en competente assistent heb. 

Er is niet echt een typische werkdag, want in een kleine organisatie als de onze moet iedereen veelzijdig zijn. Dat is het interessante, je verveelt je nooit. 

We passen ons aan de behoeften van klanten aan en aangezien ze allemaal verschillend zijn met hun unieke doelen en verwachtingen, doe ik, samen met mijn team, mijn best om hun volledige tevredenheid te garanderen. 

  

Hoe bent u in de koeltechniek terechtgekomen? 

Zoals je al een beetje kon lezen is dit eerder per toeval gekomen. 

Na 4 jaar in de luchtvaart (straalmotoren en vliegtuigmechanica) te hebben gewerkt, kreeg ik de kans om de functie van HVAC-manager voor de Sabena - gebouwen op de luchthaven van Zaventem op me te nemen. Je kunt je niet voorstellen welke technieken in deze gebouwen te vinden waren/zijn: onderstations (warm of koud), grote chillers van meer dan 500 kw, enorme luchtbehandelingskasten, wand gemonteerde airconditioning (waaronder schildercabines), computerruimtes, keukens en zo verder. Voor iemand die nieuwsgierig is naar techniek, is dit een paradijs. 

Na Sabena, dat ik 6 maanden voor het faillissement verliet, ging ik bij Shell rond industriële smering werken. Ook hier was de koeltechniek niet ver weg aangezien de meeste klanten in de voedingsindustrie zaten. Ik verliet na enkele jaren de grote industrie om airconditioning te verkopen in Brussel en de omliggende gebieden. Ik was gebeten door de microbe en sindsdien ben ik nooit meer ver weggeweest van airco en koeling. 

Voordat ik TECNIGEL overnam, was ik projectmanager en vervolgens manager in een koelbedrijf dat groot en gevarieerd was. Ik herinner me nog de dag dat ik me voorstelde en ik de toenmalige manager vertelde dat ik geen koelspecialist was, maar een goede “huisarts”. Hij zei: "Doe maar, ik weet zeker dat het goed komt." Hij had helemaal gelijk want in de acht jaar bij dit bedrijf heb ik zoveel van hem geleerd. 

Na het verlaten van het bedrijf in kwestie was de overname van TECNIGEL op dat moment een nieuwe uitdaging die overwonnen moest worden. Op 59-jarige leeftijd voor het eerst zelfstandige worden, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar nu denk ik soms bij mezelf dat ik het veel eerder had moeten doen. Met de ervaring die ik tijdens mijn carrière heb opgedaan, kan ik vandaag de verschillende geleerde vaardigheden toepassen. Ik denk aan de werking van het bedrijf, interne en externe relaties, human resources, management, ... 

 

Hoe heeft u Frixis leren kennen? 

Ik kende Frixis al van toen het nog UBF-ACA was, sinds de jaren 2000. Het nieuws en vergaderingen waren destijds voorbehouden aan mijn directeuren. 

Op een dag was er een plaats vrij voor het jaarlijkse feest in de buurt van Brussel en in het gezelschap van mijn manager ging ik daar heen. Daar was ik natuurlijk in staat om mensen te ontmoeten die ik kende en te profiteren van interessante ontmoetingen en relevante informatie. 

Sindsdien blijf ik, dankzij nieuwsbrieven en regelmatige publicaties, constant op de hoogte van nieuwe regelgeving enz.  

  

Waarom is het voor u belangrijk om lid te zijn van Frixis? 

Ten eerste zijn de jaarlijkse avonden een mooie gelegenheid om nieuwe contacten te leggen, je netwerk uit te breiden en mensen te zien waar je gedurende het jaar geen tijd voor hebt omdat iedereen het druk heeft. 

Aan de andere kant is Frixis er om informatie te delen over belangrijke onderwerpen. Zelf ontbreekt het me vaak aan tijd om de geldende regels en informatie te volgen of op te zoeken. 

  

Waarom zou u een lidmaatschap aanraden aan andere spelers uit de sector? 

Frixis is de ideale organisatie voor een speler uit de sector om zijn netwerk te laten groeien én constant op de hoogte te blijven van veranderingen en aanpassingen van regelgeving. 

 

Charles, hartelijk dank voor uw tijd. We onthouden dat de koelsector een zeer diverse sector is met veel mogelijkheden en dat een lidmaatschap bij Frixis zeker zijn vruchten afwerpt. 

Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen? We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!