Onze mensen – Marc Gaugain


Aan het einde van elke maand brengt " Onze mensen " u interessante en positieve verhalen uit de sector van koeling en luchtbehandeling.

In deze editie ontmoeten we Marc Gaugain: koeltechnieker, (online) lesgever en judoka. 



Dag meneer Gaugain, kan u zich even voorstellen? 

Hallo, mijn naam is Marc Gaugain. Ik ben 70 jaar oud en ik ben geboren in Parijs maar heb in Epernay in de Champagne gewoond. Ik heb 5 kinderen (waarvan 1 geadopteerd) die mij 9 kleinkinderen hebben geschonken. Mijn passie is het doorgeven van wat ik heb geleerd (via YouTube - @marcgaugain3709), het lezen van technische boeken en het beoefenen van judo. 

 

Wat wou u worden toen u klein was? 

Toen ik klaar was om een carrière te kiezen, wilde ik elektromechanica doen, maar mijn ouders dwongen me een carrière in de metaalbouw, ijzerwerk en lassen te volgen. 

 

Hoe bent u in de koeltechniek terecht gekomen? 

Na mijn afstuderen ging ik werken aan de bouw van machines om champagne door ijs te gieten, en er waren koeltechnici in de werkplaats. Mijn baas heeft me betaald om elektromechanica te studeren en na mijn afstuderen heb ik een opleiding tot koeltechnicus gevolgd. Natuurlijk heb ik mijn studie voortgezet terwijl ik werkte (eindexamen + koeling en airconditioning). Ik heb 10 jaar in Frankrijk gewerkt in koeling, catering en airconditioning. In 1979 kwam ik in België aan, aangeworven door Schatten, die me les gaf en opleidde in HVAC. Vervolgens vertrok ik naar Schatten in het Midden-Oosten als monteur om koelmagazijnen met Sabroe tweetraps compressoren in bedrijf te stellen. In 1983 heb ik mijn bedrijf SPRL Frigo Marc opgericht en in 2000 heb ik mijn bedrijf overgelaten aan mijn zoon die Frigaugain heeft opgericht.   

In 2000 ben ik les gaan geven in een opleidingscentrum voor koeling en HVAC van Iristech, dat intussen Technicity is geworden. Twee avonden per week gaf ik cursussen bij de industriële opleidingen in Brussel, evenals twee avonden bij de EFP, en op zaterdagochtend hetzelfde bij Axima. Ik heb deelgenomen aan het opstellen van het certificaat van koeltechnicus voor Brussel en ik was expert voor WorldSkills Belgium.  

Ik ben examinator voor de examens EPB climaticien en controller, alsook voorzitter van de erkenningen koeltechnicus en jurylid voor verschillende scholen. 

 

U geeft al jaren les en deelt uw kennis ook op YouTube. Wat motiveert u om dit te doen? 

Mijn motivatie is om de kennis die ik in de loop der jaren heb opgedaan door te geven en de nieuwe generatie te helpen, in te spelen op hun verwachtingen en de vragen die ze me stellen. Ik had mijn studenten beloofd dat ik een YouTube-kanaam zou opzetten, zodat zij na mijn pensionering een referentiepunt en een herinnering zouden hebben aan wat ik hen had geleerd. 

 

Wat zijn volgens u de belangrijkste voor- en nadelen van een job in de koelsector? 

Het voordeel van werken in de koeling is dat we veelzijdig zijn op verschillende gebieden. We komen in contact met verschillende beroepen, wat ons helpt te evolueren. Het menselijk contact kan natuurlijk ook geweldig en lonend zijn.  

Het nadeel is dat we oproepbaar moeten zijn voor reparaties. Vakanties moeten worden georganiseerd met de baas en collega's, maar dat is een klein detail vergeleken met deze boeiende baan. 

 

Hoe heeft u Frixis leren kennen? 

De eerste keer dat ik bij Verniest koeltechnische onderdelen kocht, vroegen ze me lid te worden van UBF, wat ik in 1983 min of meer deed. Ik was enkele jaren actief in UBF als voorzitter van de regio Waals-Brabant. Sindsdien is UBF Frixis geworden en ik ben nog steeds lid.   

Door lid te zijn van Frixis blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in de koel- en airconditioningsector. Aangezien de website en diensten veel evolueren, raad ik sectorgenoten aan om lid te worden en zelfs actief te zijn. 

 

Hoe heeft u de koelsector en de opleiding in de loop der jaren zien evolueren? 

De evolutie die ik in de koeltechniek heb waargenomen is dat koudemiddelen (R12 / R502 / ...) zijn vervangen door koudemiddelen die geen effect hebben op de ozonlaag (FX56 / FX10 / R22) en vervolgens zijn ze als gassen vervangen door R22 dat ook een effect heeft op de ozonlaag en nu worden de koudemiddelen die een te hoog GWP (broeikaseffect) hebben zoals 404a uitgefaseerd. De laatste jaren gaat de aandacht steeds meer uit naar natuurlijke koudemiddelen (CO2 / Ammoniak / Propaan / Butaan / ...). 

 

Welke trends ziet u in de toekomst opkomen? 

De toekomst voor koeling wordt steeds meer Plug & Play voor installatie, inbedrijfstelling en probleemoplossing. Elektronica is installaties binnengedrongen met codes voor storingen, waardoor reparateurs gedwongen zijn de fabrikanten te bellen voor hulp.  

De oude rotten zullen verloren gaan als ze geen cursussen volgen. Voor CO2, R32, propaan en butaan zou opleiding verplicht moeten zijn. De toekomst zal ons steeds gevaarlijker gassen brengen. 


Bedankt voor dit interview! We onthouden dat kennis macht is. Je bent nooit te oud om te leren, want als je stopt met leren, ben je verloren. 


Heb je een inspirerend verhaal, een interessante ervaring of een bijzonder project dat je wilt delen? We horen het graag! Neem contact met ons op via info@frixis.be of 02/215 18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!